GEKAP, Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi çerçevesinde belirtilen ürünler adına geri ödenmesi/iade edilmesi kararlaştırılan bedelleri ifade etmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 04 Nisan 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımladığı “Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi” tebliğinde yer alan tüm ürünler için ödenecek geri kazanım katılım payının beyanı ve tahsiline ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır. 01.01.2020 tarihinde başlatılan uygulama 2020 yılında her altı ayda bir, sonraki yıllar üç ayda bir beyan edileceği vurgulanmıştır. GEKAP beyannamesi ile şirketlerin ürettikleri her türlü ambalaj için katılım payı beyannamesi verilmesi zorunlu hale gelmiştir. NetBT GEKAP modülü SAP içerisinde tek tuşla farklı ebat, boyut ve ağırlıklardaki ambalaj, kutu ve şişelerin beyannamede yer alması gereken haliyle hesaplamalarını yaparak şirketlerin eksik veya fazla beyanda bulunmasının önüne geçmektedir. Sadece dönem sonlarında değil her an üretilen veya tüketilen ambalajlar hakkında raporlar sunarak verimliliği arttırmaktadır.
GEKAP Özellikleri Nelerdir?
- Hızlı ve güvenli kullanım sağlar.
- Satış ve ithalatlarınızdan ortaya çıkan beyanname içerisinde yer alacak tüm malzemelerin ne kadar harcadığının hesaplamasını tek tuşla yapar.
- Farklı boyutlardaki karton harcamalarınızı toplar ve beyannamede yer alması gereken şekilde kilo hesabına çevirir.
- Günlerce sürecek çalışmalar sonucu elde edeceğiniz GEKAP beyannamesini dakikalar içerisinde sizlere sağlar.
- Kolay kullanım yapısı sayesinde canlı geçiş sonrasında yeni malzemelerde raporlara eklenebilir.
- Dönem sonunu beklemeden o ana kadarki ödeme yükümlülüğünüzün olduğu rapordan takip edebilmeyi sağlar.
SAP e-Muhasebe Fişi Çözümü Nedir?
SAP sistemi ile uyumlu olarak çalışan ve özel olarak geliştirilmiş kullanıcıların işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirmesini sağlayan çözüme SAP e-Muhasebe Fişi Çözümü denir. Bu sistem ile birlikte kullanıcılar muhasebe fişlerini SAP sistemi üzerinden oluşturabilir bununla birlikte muhasebe fişlerini arşivleyebilirler. SAP ile çalışan ve SAP sistemini kullanan şirketlerin ekstradan dosya indirmelerine, yüklemelerine gerek kalmaz bununla birlikte verileri manuel işlem gerektirmeden otomatik olarak güncellenir.
GEKAP Kapsamına Giren Ürünler
Geri Kazanım Katılım Payı Hakkında Merak Edilenler
Geri Kazanım Katılım Payı Nedir?
Geri kazanım katılım payı, ürünlerin piyasası göz önüne alınarak 2872 sayılı kanun listesinde belirlenmiş tutardır.
Geri Kazanım Katılım Payı Kimlerden Tahsil Edilir?
2872 sayılı Çevre Kanunu listesinde yer alan geri kazanım katılım payı, ithalatçılardan, poşetler için marketlerden ve satış noktalarından tahsil edilir.
Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Nedir?
Plastik poşetler için satış bölgeleri, diğer ürünler için ise ithalatçılar tarafından piyasaya sürülen ürünler ile ilgili ödemesi yapılması gereken geri kazanım payının GİB tarafından belirlenen şekilde verilmesine ilişkin beyannamedir.
GEKAP Hangi Ürünler İçin Uygulanır?
Çevre yönetmeliğinin ekli (1) sayılı listesinde bulunan tüm ürünler için GEKAP uygulanır.
Geri Kazanım Katılım Payı Nereye Ödenir?
GEKAP, beyannamenin verildiği ayın son gününe kadar, vergi daireleri veznelerine, PTT’ye, anlaşmalı bankalara ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresinden banka kartı veya banka hesabından havale yöntemi şeklinde ödenebilecektir.