e-Müstahsil Nedir?
Müstahsil makbuzu, reel olarak vergi zorunluluğu olmayan çiftçiler ile yapılan mal alışverişlerinde fatura yerine kullanılan ticari bir elektronik makbuzdur. Arapça bir kelime olan Müstahsil üretici anlamına gelmektedir. Bu anlamından da ortaya çıkacağı gibi müstahsil makbuzları üretici makbuzu yani üreticiye kesilmiş olan makbuzlardır. e-Müstahsil, Tarımsal ve hayvansal ürünlerin satın alınmasında fatura yerine geçen ticari bir vesikanın elektronik versiyonudur. Müstahsil makbuzu belgesinin, elektronik belge olarak elektronik ortamda Gelirler İdaresi Başkanlığı’na ibraz edilmesi gerekmektedir.
e-Müstahsil sistemi SAP entegrasyonu ile çalışmaktadır. NetBT özel entegratörü sayesinde tüm mükelleflere kolay takip imkanı sağlar.
Müstahsil Makbuzu Sisteminden Yararlanma Yöntemi Nelerdir?
E-Müstahsil’in Avantajları Nelerdir?
Belirlenen standartlara göre düzenlenen ve elektronik ortamda oluşturulan makbuzlara, e-Müstahsil makbuzu denir. e-Müstahsil makbuzunun birçok avantajı bulunmaktadır. e-Müstahsil makbuzu kullanmak kağıt masrafı yapmamanıza ve bununla birlikte kağıt tasarrufu yaparak, çalışmalarınızın çevre dostu olmasına imkan sağlar. e-Müstahsil işlemleri elektronik platformlardan gerçekleştirildiği için sizlere zaman kazandırır ve belgelerinizi elektronik ortamda arşivleyebilirsiniz. e-Müstahsile erişmek oldukça kolaydır, internetin olduğu her yerde bu sisteme kolayca ulaşabilirsiniz.
Kimler Müstahsil Makbuzu Düzenleyebilir?
Arapça bir kelime olan Müstahsil üretici anlamına gelmektedir. Bu anlamından da ortaya çıkacağı gibi müstahsil makbuzları üretici makbuzu yani üreticiye kesilmiş olan makbuzlardır. Bu makbuzlar yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi e-müstahsil makbuzu olarak da düzenlenebilir.
Müstahsil makbuzu düzenlenmesi gereken kişiler şunlardır;
- Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar
- Kazançlarını basit usullerde tespit edebilen üreticiler,
- Kazançlarından ötürü defter tutmak zorunda olan tüccarlar,
Gerçek usulde vergi zorunluluğu bulunmayan çiftçiler ile yaptıkları ticaret neticesinde aldıkları mallara dair iki adet müstahsil makbuzu oluşturmak zorundadırlar.
e-Müstahsil Makbuzu Başvurusu Nasıl Yapılır?
e-Müstahsil makbuzu sisteminde yer almak ve sunduğu avantajlardan yararlanmak için belirli başvuru yöntemleri mevcuttur. e-Müstahsil makbuz başvuruları için takip edilmesi gereken yöntemler şunlardır;
- Mükellef tarafın kendi bilgi/işlem sistemini başkanlık sistemine entegre etmesi gerekmektedir.
- Eğer kendi sistemleriniz yok ise NetBT gibi profesyonel e-Müstahsil sistemi entegratörleri ile iş birliği yapmalısınız.
- GİB portal üzerinden e-Müstahsil makbuzu hizmetine başvurmalısınız.
Müstahsil Makbuzu Düzenlenirken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Müstahsil makbuzu düzenlerken dikkat edilmesi gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Bu bilgiler sağlanmaz ise müstahsil makbuzu geçersiz olur.
Müstahsil makbuzunda aşağıda bilgiler bulunmak zorundadır;
- Makbuz tarihi,
- Satın alan Tüccar veya çiftçi adı, soyadı, unvanı
- Satış yapan çiftçi veya tüccara ait isim, soy isim, unvan ve ikametgah
- Satış konusu olan malın bilgileri, miktarı,
- Satış bedeli.
Bu bilgilerden herhangi biri olmaz ise müstahsil makbuzu geçersiz olacaktır.
e-Müstahsil Makbuzu Hakkında Merak Edilenler
e-Müstahsil Nasıl Düzenlenir?
İlk olarak elektronik sertifika ile imzalanmış olan e-Müstahsil makbuzunun kağıt olarak çıktısını almanız gerekir. Daha sonra ıslak imza ile imzalanarak sorumlu kişi tarafından muhafaza edilmeli. Elektronik sertifika imzalı bir şekilde dijital ortamda gerekli makbuzun saklanması gerekir.
e-Müstahsil Makbuzu Nasıl İptal Edilir?
E-Müstahsil makbuzunu iptal etmek için öncelikle bu makbuzun onaylanmış olması gerekir. Daha sonra e-Müstahsil Makbuzları alanında bulunan kısımda yer alan “İPTAL ET” butonuna tıklayarak iptal işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Müstahsil Makbuzu Nedir?
Müstahsil makbuzu, üreticiye kesilen makbuzdur. Çiftçiler veya toptancıların alışverişleri sırasında alınan ürünler karşılığında kesilmektedir.
e-Müstahsil Zorunluluğu Var mı?
e-Müstahsil makbuzu GİB tarafından 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren e-fatura mükelleflerine zorunlu hale getirilmiştir.
E-müstahsil Nasıl Kesilir?
Müstahsil makbuzunun bir örnek çıktısı alınır ve iki tarafı ıslak imzalı bir biçimde satıcıya teslim edilir. Makbuzu alan tarafın kağıt ortamı ile makbuzu muhafaza etmesi gerekir. Tüccar nüshası ise elektronik sertifika ile beraber imzalanıp dijital ortamda muhafaza edilir.
E-müstahsil Makbuzu İptal Süresi Ne Kadardır?
e-müstahsil iptal etme süresi toplamda 8 iş günüdür. İptal işlemi alıcı tarafa iletilme tarihi itibariyle 8 iş günü içerisinde yapılması gerekmektedir.