Açık Bankacılık Nedir?

Açık bankacılık (Open Banking), finansal bilgilerinizin size daha rahat ve çok yönlü bankacılık hizmetleri sunulması amacıyla üçüncü parti kuruluşlar ile paylaşıldığı şeffaf ve güvenilir hizmet modelidir. Açık bankacılık sisteminde müşteriler kendi rızaları ile verilerini bankalar haricinde ortak bir platform olan Fintech firmaları ile paylaşırlar. Bu sistem sayesinde müşterilere ait olan finansal bilgiler, bankalara ait olmaktan çıkıp müşterinin izni ile ortak bir platforma konmaktadır. Böylece bireysel bankacılık için kullanılabilmektedir. Açık bankacılık sisteminde müşterilerin harcamaları, yatırım hesapları gibi tüm davranışlarını kapsayan finansal bilgileri, finansal teknoloji firmaları ile data analizi amaçlı paylaşılmaktadır.

açık bankacılık nedir

Açık Bankacılık (Open Banking)

NetBT AR-GE ekibi ilk kez 2013 yılında MT940 offline entegrasyon sistemlerini by-pass edebilmek amacıyla web servis entegrasyonlarına ilişkin metodlar geliştirmiştir. Türkiye’nin en büyük bankaları ile başladığı bu “açık bankacılık” yolculuğunda bugün itibariyle 28 farklı banka ile entegrasyonu başarıyla tamamlamış olarak hayatına devam etmektedir. Tüekiye’de Açık Bankacılık örnekleri açısında sağladığı ilk atılımlar ile NetBT gurur ile yoluna devam etmektedir.

PSD2 – Payment Service Directive ile öngörülen ve çerçevesi belirlenen altyapı ile uyumlu API sistemleri, Yazılım Geliştirme ve AR-GE ekiplerimiz tarafından sürekli inovasyon ilkesi ile hem teknik ve hukuki değişimleri takip etmekte hem de sektör ve firma ihtiyaçlarını gözeterek finansal sistemlerin gelişimine katkı sağlamaya devam etmekte, Fintech uygulamaları ve ilişkili bankacılık hizmetleri ile ilgili en uygun ve kapsamlı hizmetleri sunmaktadır.

NetBT Açık Bankacılık Hizmetleri

NetBT olarak açık bankacılık alanında 28 farklı banka ile anlaşmamız bulunmaktadır. Bu anlaşmalar ve entegrasyonlar sayesinde kullanıcılarımızın tüm ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde karşılık verebilmekteyiz. Açık bankacılık konusunda çalışma yürüttüğümüz bankalardan bazıları şunlardır;

  • Garanti Bankası,
  • T.C. Ziraat Bankası,
  • Halk Bankası,
  • Türkiye İş Bankası,

diğer anlaşmalı bankalarımıza yan tarafta bulunan görselden ulaşabilirsiniz.

Anlaşmalı bankalar

Açık Bankacılığın Avantajları

Açık bankacılık sistemi yenilikçi ve güven veren yapısı sayesinde hem müşteriler hem de büyük-küçük ölçekli şirketlerin daha iyi sözleşmeler yapmasına olanak sağlayan yeni ürünlerin doğmasını sağlar. Açık bankacılığın avantajları başlıca şunlardır;

  • Açık bankacılık sistemi finansal hareketlilik durumunuzu kolaylaştırır.
  • Tek bir uygulama ile tüm finans kaynaklarınızı rahatça yönetebilmenizi sağlar.
  • Borç almak ve ödeme yapmak gibi durumlarda daha fazla opsiyon sunulur.
  • Müşterilerin kişisel finansal bilgilerinin doğru bir biçimde analiz edilmesi ve analizlerden çıkan sonuçlar ile en elverişli teklif ve ürünlerin çıkmasını sağlar.

PSD2 Ve Açık Bankacılık

PSD2 (Payment Service Directive), 13 Ocak 2018 yılı itibariyle İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinde tasarlanan, kurumlar ve üçüncü parti servis sağlayıcılar arasındaki yöntem ve akışı belirleyen ödeme hizmetleri direktifinin 2.sidir. PSD 2 esasında kullanıcı bilgilerini özgürleştirmeye yarayan bir gelişmedir. Örneğin bir banka hesabı olan kişi, bankanın oluşturduğu API sayesinde, diğer finansal hizmetlerden de hesabıyla alakalı diğer veri ve işlevlerin büyük bir kısmına erişebilir. Finansal kurumlar açısından bakıldığında, PSD2 sektördeki herkes için fırsat eşitliği oluşturmayı amaçlıyor. Böylelikle ödeme ve elektronik para kuruluşları, FinTek ve bankacılık bilgileri ile yenilik yapacak tüm kuruluşlar kullanıcılarına inovasyon sunma fırsatına sahip oluyor. Açık bankacılık (API Bankacılığı) ve PSD2 gelişmeleri, birbirinden ayrılmaz bir bütündür. PSD 2 bir direktif bütünü ise, açık bankacılık da hizmet modelinin kendisidir.

Açık Bankacılık ve Geleneksel Bankacılık Arasındaki Fark Nedir?

Geleneksel bankacılık standartları ve kalıpları çerçevesinde işlem imkanı sunmaktadır. Bunun yanı sıra açık bankacılık tüm verileri bir arada toplayabilmesi, işleyebilmesi ve dijital olarak sunabilmesi ile kullanıcılarına çok büyük kolaylıklar sağlar. Bu sayede kullanıcılar hızlı ve güvenilir bir şekilde tüm verilerine tek çatı altından ulaşabilecektir. Ancak geleneksel bankacılık ile bunu yapmak maalesef mümkün değildir.

Açık Bankacılık Nasıl Ortaya Çıktı?

Açık bankacılık ilk olarak İngiltere’de hayata geçmiştir. Bu model esasında 2015 yılında Avrupa Birliğinin ilgili kurumlarında konuşulmuş ve revize edilmiştir. Ödeme hizmetleri direktifi 2 olarak ortaya konulan bu yeni yönerge açık bankacılığın merkezini oluşturmuş ve üçüncü parti firmaların finans bilgilerine ulaşıp kullanıcı deneyimini geliştirmesini oluşturacak bir uygulamanın yaratılmasını sağladı. 2016 senesinde ise İngiltere rekabet ve piyasalar kurumu ülke içindeki 9 büyük bankayı Open Banking çatısı altında buluşturdu ve dünya üzerinde ilk açık bankacılık modelini uygulayan ülke oldu.

Açık Bankacılık Hakkında Merak Edilenler

Açık Bankacılık Nedir?

Açık bankacılık, bankaların belirli anlaşmalar ile verilerini 3.taraf uygulamalar ile paylaşması ve kullanıcılarına sunmasıdır.

Open Banking API Nedir?

Open Banking API veya Açık Bankacılık API, bankaların kullanıcı verilerini güvenli bir şekilde paylaşmak adına kullandıkları entegrasyon API’lerini ifade etmektedir.

Açık Bankacılık Avantajları Nedir?

Açık bankacılık avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kullanıcılar daha özelleştirilmiş seçeneklere kavuşacak ve paralarını daha kolay yönetebilecektir.
  • Daha fazla seçeneğe daha hızlı bir şekilde ulaşabilecektir.

API Bankacılığı Nedir?

Api bankacılığı, bir bankanın API’ler ile birlikte bankacılık hizmetlerini dışa aktarmasıdır. Bu sayede diğer şirketlerde bu bankacılık hizmetlerini kullanarak yeni uygulamalar geliştirebilmektedirler. API bankacılığı, ayrıca “açık api bankacılığı” olarak da bilinmektedir.

PSD 2 Nedir?

PSD 2 (Payment Service Directive), Avrupa birliği tarafından oluşturulmuş ödeme hizmetleri yönergesinin 2.sidir. PSD 2 ile birlikte 2 çeşit kavram ortaya çıkmıştır. Bunlar; Hesap bilgisi servis sağlayıcısı ve ödeme başlatma hizmet sağlayıcısı.