Açık Fatura Nedir? Nasıl Kesilir?

Açık fatura nedir?

Satış işlemlerinizin büyük çoğunluğunda genellikle ödenmesi gereken belirli bir tutar vardır. Bu işlemleriniz hakkında bilgi içeren belgelere ise fatura denilmektedir. Faal olarak kullanılan birçok fatura çeşidi mevcuttur. Fatura türleri ise birçok farklı kritere göre kendi aralarında değişkenlik gösterirler. Bu fatura türleri sınıflandırılmak istendiğinde ilk olarak açık fatura ve kapalı fatura olarak sınıflandırılmaktadırlar. Bir ürün veya hizmetin satışı sonrasında ödenmesi gerekli olan ücret, fatura kesimi yapıldığı aşamada peşin şekilde ödenirse bu satış esnasında kullanılan faturaya kapalı fatura denilmektedir. Satılan ürün veya hizmetin ödemesi belirli bir vade planı ile gerçekleştirilirse bu satış sürecinde kullanılan fatura ise kapalı faturadır.

Açık Fatura Nedir?

Açık fatura, satılan mal veya hizmetlerin vadeli bir şekilde planlanıp ödendiği zaman kesilen fatura çeşididir. Kapalı faturada satın aldığınız ürünün veya hizmetin bedelini peşin şekilde ödemeniz gerekmektedir. Açık fatura tercih ettiğiniz süreçte ise belirli bir ödeme planı oluşturup vadeli bir şekilde ödeyebilirsiniz. Ödeme planı sebebiyle açık fatura diğer fatura türlerinden belirgin şekilde ayrılmaktadır.

Kapalı Fatura Nedir?

Kapalı faturalarda, müşterinin satın aldığı ürün ve hizmetin ödemesi peşin şekilde alınır. Yani kısacası müşterinin hiçbir borcu olmaz. Bir şirket sahibi olarak satışını gerçekleştirip ödemeyi tek planda aldığınız mevcut ürününüzü faturaya yansıttığınızda bu kapalı fatura örneği olmaktadır. Ayrıca kapalı faturalarda kaşe faturanın alt kısmında bulunmaktadır.

Açık Ve Kapalı Fatura Arasındaki Farklar Nelerdir?

Açık ve kapalı fatura çeşitleri her kesimden satıcı ve alıcı tarafın kullanmakta olduğu faturalardır. Bu fatura türleri belirgin özellikleri sebebiyle birbirlerinden ayrılmaktadırlar. Bu özelliklere bakıp fatura türünün açık mı yoksa kapalı mı olduğunu anlayabilirsiniz. Açık ve kapalı fatura türleri arasındaki farklar başlıca şunlardır;

  • Açık fatura türlerinde ödeme vade planı ile veya belirlediğiniz zaman dilimlerinde taksitli bir biçimde ödenir. Bu durum kapalı fatura türünde ise tek bir planda yani peşin bir şekilde olmaktadır. Yani satış yapıldığı anda tüm ödeme yapılır ve faturaya yansıtılır.
  • Açık fatura çeşidinde kaşe ve imzanın yeri faturanın en üst kısmındadır. Ancak kapalı faturada ise kaşe ve imza, ödeme tamamen kapandığı için faturanın en alt kısmında yer almaktadır.

Açık Fatura Nasıl Kesilir?

Normal fatura kesme işlemleriniz ile büyük oranda aynı olan açık fatura kesme işleminde, gerçekleştirilen satışa ait vergiler ve ücretler gibi ehemmiyetli kalemler yazılır. Hem alıcı tarafın hem de satıcı tarafın bilgileri hatasız ve eksiksiz bir biçimde doldurulmaktadır. Sürecin bu adımına kadar olan kısımdaki işlemler kapalı fatura kesim işleminde de yapılmaktadır. Ancak açık faturayı kapalı faturadan ayıran kısım kaşelerinin basım farklılığıdır. Kapalı faturalarda kaşe faturanın en altında da yer almaktadır. Çünkü işlem kapatılmış ve ödeme tek planda gerçekleşmiştir. Ancak açık faturalarda ise ödeme kapanmadığı için kaşe faturanın üst bölümünde yer almaktadır.

e-Arşiv Fatura ve e-Fatura kesme süreçlerinizi NetBT Danışmanlık ile hızlı, hatasız ve kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Tüm muhasebe işlemlerinizde sizlerin çözüm ortağı olmaktan gurur duyuyoruz.

Satış Faturası Kapalı mı , Açık mı Kesilmelidir?

Muhasebe konusunda yeniyseniz veya ticari hayata yeni atıldıysanız bu konularda kafanızda belirli soru işaretleri olabilir. Örneğin yaptığınız satış sonrası ne tür bir fatura keseceğiniz konusunda tereddüt yaşıyor olabilirsiniz. Bu durum tamamen müşteri ve satıcı arasındaki ticari diyaloğa bağlıdır. Örnek verecek olursak satış gerçekleştirdiğiniz anda ödeyebileceğiniz bir miktar mevcut ve tek planda ödemenizi gerçekleştiriyorsanız kapalı fatura kesilir. Ancak ödemeyi yapacak bütçeniz yok ve vadeli bir şekilde ödemek istiyorsanız açık fatura kesilmektedir.

Ayrıca bloğumuzu beğendiyseniz “Muhtasar Beyanname Nedir” isimli bloğumuzu da inceleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Açık Ve Kapalı Fatura Arasındaki Fark Nedir?

Taksitli bir satış gerçekleştiğinde faturanın üst bölümüne kaşe basılıp imza atılır. Bu tarz faturalara “Açık Fatura” denilmektedir. Peşin satış gerçekleştiğinde ise kaşe faturanın alt bölümüne atılır ve buna “Kapalı Fatura” denilmektedir.

Açık Fatura İmza Nereye Atılır?

Açık faturada imza faturanın üst kısmına atılmaktadır. Kapalı fatura da ise alt bölüme atılır.

Açık Fatura Kaşe Nereye Basılır?

Açık fatura işlemlerinde kaşe faturanın alt bölümüne atılmaktadır. Ancak kapalı faturada ise kaşe üst bölgeye basılmaktadır.

Yazar Ümran Bingöl
Author:
Ümran BİNGÖL, NetBT Dijital Dönüşüm ve Danışmanlık Hizmetleri bünyesinde Dijital Pazarlama çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca Finans sektöründe yer alan gelişmelerin resmi kaynaklardan yola çıkarak kullanıcılara ulaştırılması üzerine çalışmalar yürütmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir