Çek Nedir ve Çek Defteri Nasıl Alınır?

Yapay Zeka

Ticari dünyada oldukça sık kullanılan ve ödeme aracı olarak bilinen çek, kredi kartının kullanımının yaygınlaşmasına rağmen kanunlarda koruyucu hüküm sebebi ile popülerliğini hala korumaktadır. Peki hala popülerliğini koruyan çek nedir ve çek defteri nasıl alınır makalemizde size bu konulardan bahsedeceğiz.

Çek Nedir?

Hesap sahibinin bankaya karşı düzenlediği ve belirtilen ödeme tutarının, ismi yer alan kişiye ödenmesi talimatı için oluşturulan bir evraktır. Yani kısaca nakit para yerine kullanılan ödeme aracı diyebiliriz.

Çek Defteri Nasıl Alınır?

Çek defteri talepleri için istenilen bankaya başvuru yapılabilir. Banka başvuru öncesinde bazı sabit belgeler ister. Bunlar;

  • Kimlik Kartı
  • İkametgâh Belgesi
  • Sabıka Kaydı
  • Maddi teminat

Çek karnesinde 10 adet yaprak bulunmaktadır. Her bir yaprak için banka kişiden teminat alır. Çek karnesi öncesinde banka, çek defterini talep eden kişinin önceden karşılıksız çek vakası veya ödeme problemleri ile şüpheli durumlar yaşadığını tesbit ederek defter talebini reddetme hakkına sahiptir.

Uygun koşullar sonucunda her bir çek yaprağı için banka tarafından belirlenen ücret ve teminat tahsil edilerek çek koçanını alınabilir.

Çek Düzenlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Çekin düzenlenmesi kısmı oldukça kritik bir alandır. Bu yüzden her bilginin eksiksiz ve doğru yazılması önemli bir rol oynar.
  • Çekin üzerinde yer alan düzenlenme tarihi ve çeki düzenleyen kişinin bilgileri doğru ve eksiksiz yazılmalıdır.
  • Çek piyasada manuel olarak hazırlandığı için düzenleyen kişinin ismi ve imzası kendi el yazısı ile yazılmalıdır.
  • İmza kaşesi, mühür veya parmak izi ile doğrulanan çekler geçersiz sayılır.
  • Bankaya iletilen çekler ödenmek zorunda olduğu gibi piyasada döndürülen çekler vadeli olarak kullanılır.
  • Çekin üzerinde hesap sahibinin vergi kimlik numarasının yer alması zorunludur.

Çek Örneği

Çek defterinde yer alan yaprakların tasarımı bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Fakat çek yapraklarında yer alan bilgiler sabittir. Bu nedenle her sayfada, hesap sahibinin adı, vergi kimlik numarası, hesap numarasının yanı sıra ödeme yapılacak kişinin bilgileri, ödeme miktarı ve düzenlenme tarihi gibi bilgiler yer almak zorundadır.

NetBT Çek Takip Sistemi Uygulaması

Manuel olarak hazırlanan çeklerin takibi ve kontrolü çoğu zaman oldukça zor olabiliyor. Bu yüzden NetBT olarak geliştirdiğimiz Çek Takip Sistemi çözümümüz ile çek hazırlama süreçlerinden, çekin ödeme ve takibi konularına kadar tüm süreçleri tek bir uygulamada sunuyoruz.

Çek Takip Sistemi Nedir?

Fatura kayıtlarının ERP sistemlerinize entegre edilerek çeklerinizin bankadan alınmasına takiben tedarikçi ya da müşterilere teslim edilmesine kadar geçen süreyi web platformundan veya mobil uygulama üzerinden takip etmenizi sağlayan tamamen dijital bir yönetim sistemidir.

Çek Takip Sistemi ile Hangi Avantajlara Sahip Olursunuz?

  • Çekin teslim edilmesi , tedarikçi tarafından alınması ve sisteme kaydedilmesi gibi uzun süren işlemler ortadan kaldırılır ve tek bir merkezden çekin üzerindeki barkod ile iletilir.
  • Mobil uygulama üzerinden boş çekler kolayca ve hızlıca doldurulabilir.
  • Çek düzenlendikten sonra mobil veya web üzerinden çekin teslim edilmesi veya teslim alınması durumunda oluşan hata paylarını minimuma indirir.
  • Çek süreçlerini uçtan uca takip ederek işlemlerin daha hızlı ilerlenmesi sağlanır.
  • Fatura onayından geçmiş çeklerin fiziki basım işlemi sağlanmaktadır.
  • Onay süreci tamamlanmış olan kayıtların boş çekler ile eşleştirilmesi ve boş çek kağıdına yazılmasın işlemlerini mobil uygulama ile daha hızlı yapılmasını sağlamaktadır.

Çek Takip Sistemi Uygulaması ile tüm süreçlerinizi kısa sürede ve güvenle tamamlamak için bizimle iletişime geçin!

Sıkça Sorulan Sorular

Çek Defteri Nasıl Alınır?

Çek defteri alınmadan önce ilk dikkat etmeniz gereken kriter banka şartlarını değerlendirmek ve doğru banka seçimi yapmaktır. Banka seçimi yaptıktan sonraki işleminizde bankadan çek defteri almak için talep açılmalıdır. Banka talep işleminden sonra sizden T.C. kimliği, ikamet beşgesi ve sabıka kaydı talep eder. Gerekli belgeleri tamamladıktan sonra ekonomik durumunuzu ölçmek için teminat talep etmektedir. Genellikle bu teminat her bir sayfası için 700 TL’dir. Yatırılan bu tutar hesabınızda bloke bir biçimde muhafaza edilir. Keşide ettiğiniz çekin ödenmemesi durumunda ise banka her bir çek sayfası için 700 TL olacak şekilde sizden kesinti yapmaktadır.

Çek Defteri Türleri Nelerdir?

Ülkemizde faal şekilde kullanımda olan 6 adet çek defteri türü bulunmaktadır. Bunlar başlıca; ticari çek defteri, ticari hamiline çek defteri, gerçek tüzel kişi, gerçek tüzel kişi hamiline, gerçek kişi ve gerçek kişi hamilinedir.

Çek Defteri Almak İçin Tacir Olmak Zorunda mısınız?

Çek defteri ağırlıklı olarak ticaret dünyasında kullanılmaktadır. Fakat yine de çek defteri sahibi olabilmek için tacir olma gerekliliğiniz yoktur. Bankaların gerekli bulduğu kriterleri karşılamanız yeterlidir.

İLETİŞİM

Çözüm ve hizmetlerimiz konusunda daha çok bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazar Ümran Bingöl
Author:
Ümran BİNGÖL, NetBT Dijital Dönüşüm ve Danışmanlık Hizmetleri bünyesinde Dijital Pazarlama çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca Finans sektöründe yer alan gelişmelerin resmi kaynaklardan yola çıkarak kullanıcılara ulaştırılması üzerine çalışmalar yürütmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir