Dijital Dönüşüm Nedir?

Dijital dönüşüm

Dijital dönüşüm, gelişim halinde olan pazar ve müşteri beklentilerini karşılamak için konvansiyonel ve dijital olmayan iş süreçlerini dönüştürmek veya yenilerini yaratmak için dijital teknolojileri kullanmaktır. İşletmelerin eski ve geleneksel yönetim şekli dijital teknoloji ile geliştirilmektedir. Dijital dönüşüm, yeni teknolojiyi deneyerek sık yapılan hatalara yönelik hazır yaklaşımınızı tekrar düşünerek işinizi büyütmek ve geliştirmek ile alakalıdır. Yapı itibariyle bu bir evrim olduğu için, bu dönüşümün net bir varış noktası yoktur. Dijital dönüşüm konusunda araştırmalar yapan MIT Sloan Management Review, “Dijital dönüşüm devamlı değişen bir ortama devamlı uyum mantığında daha iyi düşünülmektedir.” 

Dijital Dönüşümün Önemi Nedir?

Tüm dijital dönüşüm girişimlerinin kendine has amaçları olsa da, genel hedefleri mevcut süreçleri daha iyiye taşımaktır. Dijital dönüşüm çok önemlidir çünkü firmalar kendi sektörlerinde rekabetçi kalmak için daha fazla gelişmelidir. Başarılı şirketleri diğerlerinden ayıran en büyük etken gelişimlerinin yanında dönüşüme de önem veriyor olmalarıdır. Çünkü bu firmalar sadece yönetmek yerine dönüştürmek için daha fazla zaman harcarlar. Ayrıca kuruluşların devamlı değişen endüstrilere entegre olabilmelerini ve nasıl çalıştıklarını devamlı iyileştirme yapmalarına olanak tanır.

Esasında firmalar için bu, devamlı olarak son kullanıcı deneyimini geliştirmenin yollarını aramak anlamına gelmektedir. Ayrıca bu deneyimler sağlanırken yoğunluklu olarak yapay zeka teknolojisinden de faydalanılmaktadır. Yapay zeka hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz yapay zeka nedir yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Kurumsal Dijital Dönüşümünün 3 Temel Kriteri

Firmalar için dijital dönüşümün 3 teme alanı mevcuttur. Bunlar başlıca;

  • Müşteri Deneyimi: Müşterileri daha detaylı bir biçimde anlamak için geliştirme yapmak, müşteri büyüme hızını iyileştirmek için teknolojiyi kullanmak ve daha çok müşteri bağlantı noktası yaratmak.
  • Operasyonel Süreçler: Dijitalleştirme ve otomasyon sisteminden faydalanmak, çalışanların dijital araçlara sahip olmalarını oluşturmak, performans takibi ve daha iyi stratejik kararlar alınması için veri toplama
  • İş Modelleri: Fiziksel teklifleri dijital araçlar ve hizmetlerle genişletmek, Dijital ürün tanıtımı

Dijital Dönüşümün Avantajları

Dijital dönüşümün yatırım geliri ve olanakları, birçok kritere bağlı olsa da doğru kullanılan teknoloji, firmanızın işleyişini ve müşterilerin iletişimini büyük oranda iyileştirmektedir. Başlıca dijital dönüşüm avantajları;

  • İşçilik maliyetlerini düşürür, üretkenlik oranını arttırır.
  • Müşteri deneyimini iyi duruma getirir
  • Yenilik ve inovasyonu arttırır
  • Zaman tasarrufu ve maliyet tasarrufu sağlar
  • Hata oranı azalır
  • Verimlilik artar
  • Gereksiz iş yükü minumum seviyeye indirilir

Firmanızın dijital dönüşüm süreçlerini SAP Danışmanlığı hizmetimiz ile yönetebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Dijital Dönüşümün Amacı Nedir?

Genel olarak dijital dönüşümün amacı, süreçleri en iyi biçimde optimize etmeyi ve iş akışlarını daha verimli hale getirecek şekilde teknoloji kullanmaktır.

Dijital Dönüşüm Nedir?

Dijital dönüşüm, değişen iş süreçlerini geliştirmek için dijital teknolojiyi kullanmaktır.

Dijital Dönüşüm Örnekleri Nelerdir?

Günümüz teknolojisinde dijital dönüşüm örnekleri başlıca; e-ticaret kullanımının artması, arttırılmış gerçeklik kullanımı, dijital pazarlama ve sosyal medya kullanımı, mobil uygulama kullanımı ve sanal gerçekliktir.

Dijital Dönüşüm Türleri Nelerdir?

Dijital dönüşüm türleri başlıca; süreç dönüşümü, iş modeli dönüşümü, etki alanı dönüşümü ve kültürel dönüşümdür.

Dijital Dönüşüm Unsurları Nelerdir?

Dijital dönüşüm unsurları başlıca; insan, süreç ve teknolojidir. Dönüşüm bu unsurlar etrafında gelişmektedir.

Dijital Dönüşüm Aşamaları Nelerdir?

Dijital dönüşüm aşamaları başlıca; üretim takip ve kontrol, satın alma , araç yerleşim modülü, tedarikçi iletişim platformu, dijital performans ölçüm ve iş zekası çözümleridir.

Dijital Dönüşüm Araçları Nelerdir?

Dijital dönüşüm araçları başlıca; sanal gerçeklik, 360 video çekimi ve kurgusu, edge, cloud sistem, yapay zeka, arttırılmış gerçeklik ve 3D görselleştirmedir.

Yazar Ümran Bingöl
Author:
Ümran BİNGÖL, NetBT Dijital Dönüşüm ve Danışmanlık Hizmetleri bünyesinde Dijital Pazarlama çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca Finans sektöründe yer alan gelişmelerin resmi kaynaklardan yola çıkarak kullanıcılara ulaştırılması üzerine çalışmalar yürütmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir