Dijital Hizmet Vergisi Nedir? Neden Önemlidir?

Gelişen teknoloji ve internetin yaygınlaşması ile her alanda dijitalleşme süreci başlamıştır. Bu süreç en fazla iş, ticaret ve ekonomi dünyasında kendini göstermiştir. Bu anlamda özellikle son dönemde dünya genelinde dijital platformlarda yürütülen işlerle ilgili çeşitli vergilendirmeler yapılmaktadır. Ülkemizde de bu anlamda çeşitli vergi politikaları uygulanmaktadır. Bunlardan en önemlisi elektronik ortamlarda yapılan ticari işlemlerden alınan Dijital Hizmet Vergisi uygulamasıdır.

Peki, Dijital Hizmet vergisi nedir? Özellikleri nelerdir? Bu verginin ödenmesi neden önemlidir? İçeriğimizde bu konuyla ilgili detaylı bilgilere yer verdik. Hazırsanız, hemen detaylara geçelim.

Dijital Hizmet Vergisi Nedir?

Dijital Hizmet Vergisi, adından da anlaşılacağı üzere dijital dünyada sunulan her türlü hizmet ve tanıtım faaliyetlerinden alınan vergidir. Bu vergi, resmi olarak 7194 sayılı kanun kapsamında resmi mevduatta bulunur. Dijital Hizmet Vergisi Kanunu, 1 Mart 2020 tarihinde, Resmî Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girmiştir. Gelirlerini dijital hizmetlerden sağlayan tüm kişi ya da şirketlerin faaliyetlerini resmi bir şekilde devam ettirmesi için bu vergiyi ödemesi gerekir.

Günümüzde sözü edilen bu vergi kapsamına giren pek çok hizmet vardır. Bu hizmetler ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • İnternet ortamında kullanıcılara sunulan reklam hizmetleri
  • Sesli ve görsel tüm dijital hizmetlerin satışı
  • Dijital ortamdaki içeriklerin izlenmesi, dinlenmesi, elektronik cihazlara kaydedilmesi ya da oynatılmasına yönelik yapılan tüm hizmetler
  • İnternet kullanıcılarının birbirleri ile etkileşime geçecekleri ortamın sağlanması ve işletilmesi işlemlerinin tümü
  • Dijital ortamda yapılan tüm aracılık işlemleri

Tüm bu hizmetler Dijital Hizmet Vergisi kanununda Türkiye’de faydalanılması, sunulması ve değerlendirilmesi olarak açık bir şekilde tanımlanmıştır.

Dijital Hizmet Vergisi’nin Önemi

Dijital Hizmet Vergisi anayasada yürürlüğe girdiği günden beri dijital hizmet veren şirketleri ilgilendiren, önemi büyük bir vergi olmuştur. Bu vergiyi ödemekle mükellef olan kişi ya da şirketler, vergi yükümlülüklerinin getirdiği kurallara göre hareket etmek zorundadır. Bu anlamda şirketler, vergi ödemelerini aylık olarak atlamadan ödemek zorundadır. Ödeme günleri ve son ödeme tarihleri, kanunda net bir şekilde ifade edilmiştir.

Mükellefler, Dijital Hizmet Vergisi’ni ödemedikleri takdirde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından içeriklerine erişim engeli konur. İçerik engellemesi ihtarını dikkate almayan kişi ya da şirketlerin bilgileri ise Bilgi ve İletişim Kurumu’na gönderilir ve tekrar erişim engeli cezası uygulanır. Ancak mükellefler bu ihtarlardan sonra vergi ödemelerini kaldırırlarsa erişim engeli de 24 saat içinde kaldırılır.

Cari Dönem Ne Demek?

Cari dönem, işletmelerin hesaplarını takip edebilmeleri için bilmeleri gereken kavramlardandır. Diyelim ki ticari ilişkilerinizin olduğu bir işletme ile cari hesap sözleşmesi imzaladınız. Bu süreç içerisinde ne kadar ödeme yaptığınızı, harcamalarınızı ve takip etmeniz gereken tüm işlemleri belirli bir zaman aralığını hesaba katarak yaparsınız. Cari dönem de içerisinde bulunduğunuz dönemi ifade eder. İşletmenizin ne durumda olduğuna dair analizlerinizi cari dönemi esas alarak değerlendirmeniz gerekir.

Dijital Hizmet Vergisi Özellikleri

Önemli resmi yükümlülükleri olan Dijital Hizmet Vergisi’nin kendine has özellikleri de oldukça önemli bir konudur. Dijital Hizmet Vergisi özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Dijital hizmet veren şirketler gelirlerinin %7,5’ini vergi kapsamında ödemek zorundadır. İstisnai durumlarda bu verginin oranı Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla %1 oranında düşürülebilir.
  • Bu vergi dijital ortamda çalışmalarını yürüten ve yüksek cirolar elde eden şirketlerden alınır. Düşük gelirli kişi ya da şirketler bu vergiyi ödemekle yükümlü değildir.
  • Dijital içerik vergisi maliyet ve giderler için herhangi bir indirim olmadan net bir şekilde hesaplanır.
  • Ödenen vergi döviz üzerinden hesaplanacak ise o dönemin Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden hesaplanır.
  • Vergi ödemelerinde fatura ve benzer belgelerin gösterilme zorunluluğu yoktur.
  • Dijital içerik vergilendirme dönemi her üç ayda bir yapılır.

Son olarak ödeme yapan vergi mükelleflerine ait beyannameler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden gönderilir.

Dijital Hizmet Vergisi ve Vergi Sistemi

Dijital Hizmet Vergisi sisteminde temelde dijital reklamcılık hizmetleri hedeflenmiştir. Bu yüzden bu vergi Dijital Reklam Vergisi olarak da anılmaktadır. Durum böyleyken dijital camiada yüksek kazançlı şirketler, bu vergiyi ödemekle yükümlüdür. Ülkemizde bu vergiyi ödemekle yükümlü şirketlerin yıllık gelirinin 20 milyon TL’den fazla olması gerekir. Dünya genelinde ise bu rakam 750 milyon euro olarak belirlenmiştir.

Dijital hizmet vergisi, ülkemizde KDV mükellefiyeti bulunan hizmet sağlayıcı şirketler için bölgelerinde bulunan vergi dairelerine bağlanmıştır. KDV mükellefiyeti olmayan şirketler içinse Hazine ve Maliye Bakanlığı ayrı bir vergi dairesi belirler. Dijital hizmet vergisine tabi şirketler tarafından ödenen vergiler şirketlerin safi kazanç hesaplamasında gider ücreti olarak indirilmektedir.

Dijital Hizmet Vergisi mükellefi olan şirketlerin ödeme periyotları ise aylık dönemler şeklindedir. Söz konusu vergi mükellefleri olan kişi ya da şirketlerin vergiyi 30 gün içinde ödemeleri ve bunu beyan etmeleri gerekir. Mükellefler için ödeme ve beyanname verme yükümlülüğü kazanç elde etmeseler bile zorunludur. Aksi takdirde ilgili kişi ya da şirketlerin cezai yaptırımlarla karşılaşılması mümkün olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Dijital Hizmet Vergisi’nin Türü Nedir?

Dijital Hizmet Vergisi kanununda dijital hizmet veren şirketin herhangi bir iş yeri tanımı yoktur. Bu yüzden dolaylı vergiler sınıfına girer.

Dijital Hizmet Vergisi’nden Muaf Olunabilir mi?

Türkiye’de Dijital Hizmet Vergisi’nden muaf olabilmek için dijital hizmet veren şirketin yıllık gelirinin 20 milyon TL’den düşük olması gerekir. Dünya’da ise bu tutar 750 milyon euro olarak belirlenmiştir. Bunun dışında bir muafiyet şartı yoktur.

Dünya Genelinde Dijital Hizmet Vergisi Alan Ülkeler Hangileridir?

Ülkemizde Mart 2020’den bu yana yürürlükte olan Dijital Hizmet Vergisi dünya genelinde bazı ülkelerde de resmi bir şekilde uygulanmaktadır. Bu ülkeler arasında Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya, Belçika, Kanada, Macaristan, Avusturya, vb. gibi ülkeler yer almaktadır. Ancak her ülkenin vergilendirme koşulları ve ücretleri birbirinden farklıdır.

İş yükünüzü azaltacak NetBT e-Mutabakat ve diğer finansal çözümleriyle tanışmanın tam vakti!

Çözüm ve hizmetlerimiz konusunda daha çok bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Dijital Hizmet Vergisi nedir?

Dijital hizmet vergisi internet üzerinden satışı yapılan her türlü görsel, işitsel içeriklerin, dijital hizmet ve içeriklerin fiyatlarına yansıtılan vergi türüdür. Her türlü dijital içerik ya da hizmetlerin satışı sırasında dijital hizmet vergisi alınır.

Dijital Hizmet Vergisi neleri kapsar?

Dijital hizmet vergisi internet üzerinden satışı yapılan her türlü görsel, işitsel içeriklerin, dijital hizmet ve içeriklerin fiyatlarına yansıtılan vergi türüdür. Her türlü dijital içerik ya da hizmetlerin satışı sırasında dijital hizmet vergisi alınır.

Dijital Hizmet Vergisi ne zaman verilir?

Dijital Hizmet Vergisi vergilendirme dönemi
Beyannameler, vergilendirme döneminin devamındaki ayın son günü akşamına kadar verilir ve vergi, beyanname verme süresi içinde ödenir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir