E-Defter Saklama Uygulaması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

E-Defter Saklama Uygulaması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

E-Defter, Vergi Usul Kanununa göre yevmiye ve büyük defterlerin, belirli bir standarda uygun olarak tutulması zorunlu olan defterlere denir. Bunlar, dijital ortamlarda saklanmak zorundadır. Fiziksel defterler, bu uygulama sayesinde tamamen kapatılır. 2019 yılında e-defter saklama uygulaması hakkında bazı değişiklikler ortaya çıkmıştır.

GİB portalına ikincil kopyasının saklanması gereken e-defter verme süreleri, aylık veya 3 ayda bir periyodlar şeklinde belirlenmiştir. E-Defter verme süreleri, aynı zamanda belirli şartlara göre değişiklik gösterir. GİB tarafından belirlenen tarihler arasında, ikincil dosyaların kopyalarının yüklenmesi gerekir. Bahsi geçen tarihlerde mükellefler istedikleri zaman e-defter kopyalarını yükleyebilirler. Bu konuda zamanı aşmamaya özellikle dikkat edilmelidir.

Ocak 2020 yılından itibaren e-defter saklama işlemlerinin GİB portala yüklenmesi zorunlu tutulmuştur. Bu nedenle birçok e-defter portal içerisinde bulunan kişiler, birçok konuyu merak etmektedir. Biz de içeriğimizde kişilerin merak ettiği soruları cevaplamaya karar verdik. Yazımızı okuyarak e-defter saklama uygulaması ile ilgili tüm merak edilenleri hemen öğrenebilirsiniz.

E-Defter Saklama Uygulaması Hangi İşletim Sistemleri Üzerine Kurulabilir?

E-Defter uygulaması, Windows işletim sistemine kurulabilir. Program şu an için sadece bu işletim sistemine uygundur. Bu program, sadece Framework 4.5 versiyonuyla çalışır. Framework’u bilgisayarınıza yüklemenize gerek yoktur. E-Defter saklamak için programı kurabilirsiniz. Böylece bilgiler, Framework’e direkt yüklenecektir.

E-Defter Saklama Uygulaması Hangi Protokolleri Kullanmaktadır?

E-Defter saklama uygulaması, hali hazırda “http” protokolünü kullanan bir sistemdir. “deftersaklama.gib.gov.tr” adresi üzerinden uygulama bağlantı kurar. Bu protokole göre dijital ortamda bulunması mümkün olan e-defterinizin ikincil kopyasını saklayabilirsiniz.

E-Defterlerin ve Berat Dosyalarının GİB Sistemine Yüklenip Yüklenmediği Nasıl Anlaşılır?

Yüklediğiniz e-defterlerinizi için e-defter görüntüleyici kısmında Gönderim Adımında “BAŞARILI” olan dosyalar sisteme yüklüdür. Bunun yanında kısa süre içinde e-defter uygulamasıyla entegre olacak ve saklamada gönderilen paketlerin durumu görüntülenecektir.

E-Defter ve Berat Dosyalarının İkincil Kopyalarının Gelir İdaresi Sistemi Yerine Özel Entegratörlerin Sistemlerinde Saklanması Mümkün müdür?

E-Defter beyan eden işletmelerin ikincil kopyaları saklanması zorunludur. GİB e-defter için herhangi bir özel entegratör yetkilendirilmemiştir. Saklama GİB tarafından ücretsiz olarak yapılır.

Ancak bu zorunluluk, mükellefler için e-defter ve berat dosyalarının kendi sisteminde korunması durumunu ortadan kaldırmamaktadır. Mükellefler, e-defter beyan sistemi için görevlerini yerine getirirken aksilik yaşamaması adına ikincil kopyaları GİB dışında saklayabilirler. Bu nedenle özel entegratörlerle çalışabilirler veya güvenli veri merkezlerinden hizmet alabilirler. Yani, bir e-defter mükellefiyseniz, e-defter başvurunuzu tamamladıktan sonra GİB’e dosyaları yüklemelisiniz. Sorun yaşamamak için özel entegratörlerden destek alabilirsiniz.

E-Defter Listesinde “Dosya Kilitli” Şeklinde Uyarı Çıkması Durumu Nasıl Çözülür?

Karşılaşılan mesaj, işlemin hala devam ettiğini belirtmektedir. Dosyanız hala merkeze iletilmemiştir. Arayüzde gerçekleşen çalışmalar sonrasında e-defter kopyası merkeze gönderilir. Bu durum tamamlandığında “Başarıyla Gönderildi” yazar. Merkezde tamamlanan işlemler sonucunda “BAŞARILI” olarak güncellenir ve süreç tamamlanır.

NetBT’nin e-defter ve diğer muhasebe işlemlerine yönelik pratik çözümleri ile tanışmak için zaman kaybetmeyin!

Sıkça Sorulan Sorular

E-Defter Saklama Hizmeti Nedir?

1 Ocak 2020 tarihinde e-defter kullanması zorunlu olan mükelleflerin e-defter kopyasını saklaması zorunlu hale gelmiştir. Belirli bir süre aralığında e-defter kopyalarının GİB portalına yüklenmesi zorunludur. Ancak bir karışıklık çıkmaması için özel entegratörlerle çalışarak bu belgelerin kopyaları saklanabilir.

E-Defter Aylık mı Üç Aylık mı?

Tüzel kişilerin belirli bir süre zarfında e-defterlerini GİB’e göndermesi zorunludur. Üç aylık veya aylık periyodlarla e-defterler gönderilir. Aslında bakıldığında aylık ve 3 aylık gönderim aynıdır. Tek fark, 3 aylık gönderimi tercih edenler, sırayla her ayın belgelerini sisteme girer.

E-Defter Nerede Saklanır?

“Gelir İdaresi Başkanlığı” sisteminde e-defterlerin kopyası saklanmalıdır. Bunun yanında mükellefler, karışıklık çıkmaması için özel entegratörlerin sistemlerinde kopyaları yükleyebilirler.

 

İLETİŞİM

Çözüm ve hizmetlerimiz konusunda daha çok bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.​

BİZE ULAŞIN!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir