E-Fatura Hakkında Sıkça Karşılaşılan 10 Yanlış!

Faturaların elektronik ortama taşınması, e-fatura sisteminin ortaya çıkmasının yanı sıra bu sistem hakkında bazı yanlış bilgileri de beraberinde getirdi. Durum böyleyken sektör genelinde bilgi kirliliği oluşması da kaçınılmaz oldu. Ancak sık sık karşılaşılan yanlış bilgilerin doğrusunu öğrendikten sonra bu sistemin son derece etkili ve pratik olduğunu görebilirsiniz. Peki, e-fatura hakkında sıkça karşılaşılan yanlışlar nedir? Gelin, birlikte bakalım.

E-Fatura Nedir?

E-Fatura, faturaların internette düzenlenmesine, paylaşılmasına ve izlenmesine olanak tanıyan bir sistemdir. Sadece tanımlanmış kullanıcıların girebildiği bu sistem, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen kurallara göre hareket etme olanağı tanır. Pek çok avantajı bulunduğu için çeşitli firmaların yararlandığı bu fatura sistemi, kâğıt faturalarla aynı niteliğe sahiptir.

E-Fatura üzerinde sisteme kayıtlı mükelleflerin yaptığı alışverişlere dair bilgiler yer alır. Mükellefler her alışverişten sonra e-fatura düzenlemek, göndermek ve almak zorundadır. Ayrıca fatura üzerinde herhangi bir yanlış varsa bunun iptali ya da itirazı da yapılabilir. Bu faturalar yine internet ortamında arşivlenir ve güvenle saklanır. Faturaların saklandığı sisteme ise e-arşiv fatura denir.

E-Fatura Neden Önemlidir?

Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı olan e-fatura sistemi yaygın olarak kullanılır. Geleneksel yöntemleri geride bırakan bu sistem farklı açılardan önemli görülür. Bu sistem, fatura kesme ve alışveriş süreçlerini oldukça hızlandırır. Zamandan ve bütçeden tasarruf sağlayan e-fatura sistemi iş süreçlerini düzenler ve takibini kolaylaştırır.

Çevre dostu olan bu sistem kâğıt israfını önler. Aynı zamanda dosya ya da çeşitli matbu atıklarının da önüne geçmek için e-fatura sistemi oldukça önemli görülür. Karbon ayak izini de azaltan bu sistemin doğa dostu olduğu söylenebilir.

E-Fatura sistemi müşterilerle olan ilişkilerin daha iyi olması için de önemlidir. Zamanın önemli olduğu günümüzde fatura işlerinin hızlı ve kolay olması da müşterileri memnun eder. Bundan dolayı ticaretle uğraşan pek çok firma e-fatura sistemine kayıtlıdır. Fatura sisteminde yapılan hataların kolay bir şekilde düzeltilmesi ya da faturaya yeni bilgilerin girilmesini pratik hale getirdiği için önemi büyüktür.

E-Fatura Hakkında Sıkça Karşılaşılan 10 Yanlış!

E-Fatura sistemi hakkında yanlış bilgiye sahip olan pek çok kişi var. İşte e-fatura hakkında sıkça karşılaşılan 10 yanlış!

1. E-Faturaya Geçmek Çok Pahalı

E-Faturaya geçmek sanıldığı kadar çok pahalı değil. Bu sisteme geçmenin birden fazla yolu vardır. Bu yollardan bütçenize uygun olanı tercih etmek mümkündür.

2. E-Fatura Sistemine Başvuru Süreci Epey Zorlu

Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar tarafından başvurulan bu sisteme başvurmak eskisinden daha hızlı ve kolaydır. Firmanıza ait bilgileri sisteme girdikten sonra sistem tarafından kısa süre onay alıp almadığınıza dair bilgi verilir.

3. Mali Mühür Çok Maliyetli

Bu sistemde mühür ücreti Gelir İdare Başkanlığı tarafından belirlenir. Başkanlık tarafından belirlenen bu fiyatı ödedikten sonra 3 yıl boyunca kullanabilirsiniz. Her yıl mühür parası verilmediği için maliyeti ucuzdur.

4. E-Fatura Sistemine Geçmek için Devlet Dairesine Gitmek Gerekir

Bu sisteme entegre olmak için sadece internetten başvuru yapmak gereklidir. Başvuruda doldurulan formun sonunda uygun görüldüğünüz takdirde sisteme katılabilirsiniz.

5. Birçok Faturayı E-Fatura Sistemine Kaydetmek Zor

E-Fatura sistemine çok sayıda faturayı kaydetmek sanıldığından daha kolay ve hızlıdır. Bu sistem sayesinde hem zamandan hem de kâğıt israfından kurtulabilirsiniz.

6. E-Fatura Sistemini Kullanmak Çok Zor

Sadece bilgisayar ortamında kullanılan bu sistemin anlaşılır bir arayüzü vardır. Tüm işler pratik bir şekilde yapılabilir.

7. E-Fatura Sisteminde İrsaliye Hazırlamak Zor

E-fatura sisteminde irsaliye hazırlamak oldukça kolaydır. Sistem üzerinde yapılan düzenlemeye, düzenleme yapılan zaman ve tarih doğru bir şekilde eklendiğinde, bu fatura irsaliye yerine geçer.

8. E-Fatura Sistemine Geçildiğinde Mali Müşavirde E-Deftere Geçmek Zorunda Değil

Bu bilgi yanlıştır. Eğer bu sisteme geçtiyseniz mali müşaviriniz de e-deftere geçmesi gereklidir.

9. E-Fatura Sistemine Geçtiğimde Müşteriler de Bu Sisteme Geçmek Zorunda

Hayır böyle bir zorunluluk yoktur. Ayrıca e-faturayı kabul edip etmeme gibi bir zorunlulukları da yoktur. Bu sistem geleneksek fatura sistemleri gibidir.

10. E-Fatura Üzerinde Değişiklik ya da İptal İşleri Yapılmaz

E-Fatura sisteminde iptal veya diğer değişiklikleri yapmak mümkündür. Ayrıca yeniden oluşturmak da kolaydır.

E-Fatura hakkında yanlış bilgiler sistemin iyi bilinmemesi ya da farklı firmalar tarafından yanlış yönlendirmelerden kaynaklanabilir. Pratik olmasıyla ve maliyeti azaltmasıyla çoğu firmanın kullandığı bu sisteme NetBT Danışmanlık Hizmetleri aracılığıyla girebilirsiniz. E-Fatura sistemine kolaylıkla entegre olmak ya da başvuru sürecinde karşılaştığınız problemleri çözmek için danışmanlık firmamızdan yardım alabilirsiniz.

İş yükünüzü azaltacak NetBT e-Hesap Özeti ve diğer finansal çözümleriyle tanışmanın tam vakti!

Çözüm ve hizmetlerimiz konusunda daha çok bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

E-Fatura Kesmek Ücretli mi?

Hayır, ücretsizdir. Gelir Dairesi Başkanlığı tarafından belirlenen sayıya kadar tüm e-faturaları ücretsiz olarak kesebilirsiniz.

E-Fatura Nasıl Görüntülenebilir?

Gelir Dairesi Başkanlığı sisteminde e-fatura görüntüleyici program sekmesinden görüntülenebilir.

E-Faturayı Kimler Kesebilir?

Zorunluluk kapsamına dahil olan ya da gönüllü olan mükellefler kesebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir