E-Ticarette Finans ve Muhasebeye Dair Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde dijitalleşmeyle birlikte artan küresel talebe yetişmek için e-ticaret uygulamaları hızla yaygınlaşmaktadır. Gerek iç gerekse dış pazarda sağladığı avantajlar sayesinde işletmelerin daha büyük pazar alanlarına erişebilirliğini arttırmaktadır. Bu dijital dünyada eski sistemler yerini sanal uygulamalara bırakmıştır. Bu nedenle özellikle e-ticarette finans ve muhasebeye dair dikkat edilmesi gerekenler iyice bilinmeli ve kavranmalıdır. Çünkü iyi bir finans ve muhasebe bilgisi gelir gider takibi yapmayı ve kâr elde etmeyi sağlar.

E-Ticaret (elektronik ticaret), temelde internet ağları aracılığı ile ürünlerin tanıtımının, satışının ve ödemesinin yapıldığı bir dijital ticaret şeklidir. Dünyanın birçok yerinde şubesi olan ve sürekli hizmet veren global işletmeler açmayı kolaylaştıran bu sistem, müşterilere sunduğu geniş alışveriş portföyü sayesinde de tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir.

E-Ticarette Finans ve Muhasebe

E-Ticaret beraberinde bazı kavramların farklı tanımlarını da ortaya çıkarmıştır. Bunlardan biri e-ticarette finans kavramıdır. Bu kavram, maddi varlıkların yönetilmesi ve muhasebeleştirilmesini sağlayan bir disiplin olarak tanımlanmaktadır. Yani tüm sermayenizi ve kazancınızı dijital ortamda belli bir sisteme göre yönetmek ve kaydetmektir.

Bir diğeri ise e-ticaret muhasebesi kavramıdır. Bu kavram muhasebe işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasıdır. Böylece online alışverişlerde;

  • Gelir ve gider takibi,
  • Stok giriş ve çıkışları,
  • Şirket içi harcamaların planlanması,
  • Banka hesaplarının ve vergi takibinin yapılması,
  • Diğer genel finansal işlemlerin takibi yapılabilmektedir.

E-Ticarette finans ve muhasebe, dijitale özgü bir şekilde yapılmaktadır. E-ticaret işlemleri muhasebe faaliyetlerini etkilemektedir. Örneğin, kredi kartı (tek çekim veya taksitli), kapıda ödeme (nakit veya kredi kartı), banka havalesi veya çeşitli aracı ödeme kuruluşları ile ödeme gibi farklı tahsilat tipleri farklı işlemler gerektirmektedir.

E-Ticarette Dikkat Edilmesi Gereken Temel Noktalar

İlerleyen dönemlerde fiziksel mağazalardan çok sanal mağazaların varlığı artacaktır. En çok ciroya sahip mağazalar arasında artık sanal mağazalar da yer almaktadır.  Bu büyük pastadan pay almak için e-ticarette finans ve muhasebeye dair dikkat edilmesi gerekenler vardır. Muhasebeye yönelik sorunları ortadan kaldırmak için aşağıda belirtilen noktalara dikkat etmek gerekmektedir.

İyi Bir Muhasebe Sistemi ve Programı

Öncelikle e-muhasebe hukukî olarak zorunlu kılındığı için şirketinizin muhasebe işlemleri için mutlaka iyi bir muhasebeci, mali müşavir veya bu işi yapan profesyonel şirketlerle çalışmalısınız.

Kullandığınız muhasebe sisteminin sadece klasik muhasebe işlemlerini yapması yeterli olmamaktadır. Klasik işlemlerin yanı sıra olası sorunlara karşı önleyici olmalıdır. Herhangi bir sorun karşısında uyarıcı, yönlendirici ve yol gösterici de olmalıdır.

Kullanılacak muhasebe programını iyi seçmelisiniz. İşletmenize uygun bir e-muhasebe yöntemi seçmek işletmenizin finansmanı için oldukça önemlidir. Uzman muhasebe danışmanlarıyla çalışmak, tecrübe ve bilgilerinden faydalanmak risk faktörünü azaltacaktır. 

E-Faturalarınızı hızlıca düzenleyip müşteriye iletecek sistemlerle çalışmalısınız. Bunun yanı sıra stok ve depo yönetimine yardımcı olacak ve maliyet ve fiyatlandırma konusunda işlemlerinizi kolaylaştıracak bir sistem olmalıdır. Bütün kayıtlarınızı tek elden yönetmeli, işlemleri uygun ve doğru bir şekilde yapılmalıdır.

Hesaplarınızı doğru bir şekilde yönetmek için de doğru bir e-muhasebe yazılımına yatırım yapmalısınız. Kendi iş alanınıza veya sektöre uygun bir yazılım kullanmalısınız.

Muhasebe Entegrasyonu

Kullandığınız ticari yazılımlar belli standartlara sahip olmalıdır. E-Ticarete uygun veya e-ticarette entegrasyon sorunu bulunmayan bir yazılım olmalıdır. Böylece vergilendirme, satış- lojistik ve diğer süreçleri detaylı ve kapsamlı bir şekilde kaydetmiş olursunuz.

Kullandığınız muhasebe programları, tutulması zorunlu defterleri ve çıkarılan tabloları elektronik ortamda otomatik olarak yapmalıdır. Ayrıca fiziksel bir kayıt tutmanıza gerek kalmamalıdır.

İşletme Hesabı ve Kişisel Hesap Ayrımı

E-Ticarette işletme hesaplarını ve kişisel hesaplarını ayrı ayrı tutmalısınız. Çünkü her iki hesabı da aynı yerde yönetmeye çalışmak şirketin kar-zarar durumunu görmekte sorun yaratabilir. Herhangi bir sorun durumunda her iki hesabınızı da kontrol etmek iş yükünüzü arttıracaktır.

Kişisel hesabınızdaki hareketlilikler için her seferinde işletme hesabınızda da hareketlilik olacaktır ve dönem sonunda hesaplamalar için karışıklık olacaktır. Ayrıca kişisel hesabınızdan yaptığınız harcamalar gider olarak gösterilerek vergiye dahil edilme riski ortaya çıkacaktır.

Muhasebe İşlemlerinde Hukuka Uygunluk

Muhasebe işlemlerinin elektronik ortamda sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için geriye yönelik işlemlerin yapılması bazı şartlara bağlanmalıdır. Bu müşterilerinize karşı dürüst olmanızda ve diğer tedarikçi ve sağlayıcılara karşı usulsüzlüklerin önüne geçmenizde size yardımcı olacaktır.

Yapılmış olan işlemleri silmek, değiştirmek veya yeniden düzenlemek bazı hukukî problemler de doğuracaktır. İşlemlerin doğruluğunu ispatlamak zaman, emek ve maddi kayıpların yanı sıra güven kaybına da neden olacaktır. Kayıtlarda yapılacak usulsüzlükler ticari kimliğinizin elinizden almasına da neden olabilir.

Siber Saldırı Önlemleri

E-Ticaret işletmeniz ve hedef kitleniz büyüdükçe olası siber saldırıların tehlikeleri artacaktır. Siber saldırılar özellikle e-ticaretle uğraşan ve tüm bilgi, belge ve verileri elektronik ortamda kayıtlı olan işletmeler için ciddi tehlikeler ve maddi kayıplara neden olabilmektedir.

Riskin büyüklüğü nedeniyle siber saldırılara karşı önlemler almanız, yaşanması muhtemel itibar kayıplarından ve çeşitli zararlardan sizi koruyacaktır. Bundan korunmak için siber güvenliğe ve altyapısına ayrıca dikkat etmelisiniz. Özellikle e-muhasebe kayıtlarınızın referans verebilecek şirketler tarafından tutulmasına özen göstermeniz gerekmektedir.

Güncel Kalma

Bilişim teknolojilerini sürekli izlemek, gelişmeleri takip etmek ve yeni muhasebe süreç ve yöntemlerinden haberdar olmanız ve işinizi daha kolaylaştıracak uygulama ve işlemleri kendi muhasebe süreçlerinde kullanmanız daha hızlı ilerlemenizi sağlayacaktır. E-Ticaret dünyasında hızla gelişen ve değişen bir süreçte varlığınızı korumuş ve adımlarınızı sağlamlaştırmış olursunuz.

Dijital dünyada eski sistemler ve yöntemler kullanmak kitlesel müşteri kaybına neden olabilmektedir. Günümüzde müşteriler birçok farklı işletmeden alışveriş yaptığı için daha bilinçlidir. Özellikle faturalamada daha kolay, güncel ve pratik çözümler sunan işletmelere yönelmektedirler.

Sonuç

Burada online mağazanız için gerekli birkaç adım size sunulmuştur. Bu noktalara dikkat etmeniz başlangıç için ve ileriki aşamalarda gereksiz ve yanlış işlemlere yönelmenizi engellemek daha hızlı ilerlemenizi sağlayacaktır. Başarılı olmak için e-ticarette finans ve muhasebe işlemlerini iyi takip etmeli ve aldığınız sonuçları doğru analiz ederek yorumlamalısınız.

İş yükünüzü azaltacak NetBT e-Hesap Özeti ve diğer finansal çözümleriyle tanışmanın tam vakti!

Çözüm ve hizmetlerimiz konusunda daha çok bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

E-Ticaret için Muhasebeci Gerekli mi?

E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Tüketiciyi korumak ve internet ticaretini kayıt altına için 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren kayıt işlemi zorunlu tutulmuştur.

E-Ticaret Yapanlar E-fatura Kullanmak Zorunda mı?

Cirosu belli bir miktarı (2022 için 3 milyon TL ve üzeri) aşan firmalar e-fatura ve e-arşiv kullanmak zorundadır. Bunun yanında belli şartları taşıyan firmalar e-defter uygulamasına geçmek zorundadır.

E-Muhasebe Uygulamaları Nelerdir?

E-Fatura, e-arşiv, e-irsaliye gibi e-muhasebe uygulamaları kullanılmaktadır. Bu uygulamalar e-ticarette maddi kaynakların daha verimli kullanılmasını ve ihtiyaç duyulan farkı alanlara kaynak aktarılmasını sağlamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir