İade Faturası Nasıl Kesilir?

İade faturası nasıl kesilir

Müşteriler aldıkları ürünlerin bir kısmını ya da tamamını iade etme hakkına sahiptir. Bir müşteri satın aldığı bir ürünü iade edeceği zaman iade faturası düzenlenmektedir. Başka bir durumda da alınan ürünler yanlış bir şekilde faturalandırılmışsa yine iade faturası kesilmesi gerekir. Böylece ürünler iade edilecek doğru bir şekilde tekrardan satın alınabilir. Bu da bizi “İade faturası nasıl kesilir?” sorununa getirmektedir.

İade faturası, aslen bir fatura çeşidi değildir. Çünkü herhangi bir ürünün üretimi, temini ya da satılması için düzenlenmez. Alıcı tarafından düzenlenen iade faturası sayesinde tüketiciler aldıkları ürünü kabul etmediklerini belirtir. Böylece iade işlemi muhasebeleştirilmiş de olur. Türk Ticaret Kanunu’nun 23. Maddesine göre herhangi bir kanuni karine iade faturasına uygulanmaz. Çünkü iade faturaları herhangi bir üretim, satış ya da menfaat karşılığı verilmemektedir.

İade Faturası Kesilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu başlıkta “İade faturası nasıl kesilir?” sorusuna tüm detaylarıyla yanıt vereceğiz. İlk olarak iade faturası kesmek için kullanılacak şey satış faturası koçanı ya da e-faturadır. İade faturası için farklı koçan kullanılmaz. Maliye Bakanlığı ve noter onaylı olması gerekir. Fatura üzerinde “İade faturası” ibaresi yer almalıdır. Ayrıca iade edilen ürünlerin miktarı, birim fiyatı, toplam fiyatı ve satıcı faturasındaki seri numarasıyla tarihi de bulunmalıdır.

Alının ürünlerden sadece bir kısmı iade olacaksa satış faturasında yer alan birim fiyatına göre iade olacak kısmın ederi hesaplanır. İade faturalarında yer alan ürün fiyatları her zaman satış faturasında yazan fiyata göre düzenlenir. Yine satış faturasında yer alan bütün koşullar iade faturasında da yer almalıdır. Son olarak iade faturasında yer alan ürün miktarının satış faturasında yer alan ürün miktarından fazla olmamasına da dikkat edilmelidir. “İade faturası nasıl kesilir?” diye soranlar bu ayrıntılardan her birine mutlaka dikkat etmelidir.

İade Faturası Nasıl İşlenir?

Alıcılar için “İade faturası nasıl kesilir?” sorusu yanında “İade faturası nasıl işlenir?” sorusu da sıkça sorulur. Muhasebe işlemlerinde iade faturalarının işlenmesi iki yöntemle olur. Satın alınan ürünlerin iade edilmesi durumunda iade faturaları alıştan iade faturası şeklinde işlenir. Satılan ürünlerin iade edilmesi durumunda da iade faturaları satıştan iade faturası şeklinde işlenmelidir. Satıştan iade faturasının işlenmesinde;

  • Satın alınan ürünün bozuk ya da sağlam bir şekilde iade yapılmasına göre,
  • İade yapılma zamanı üzerinden geçici vergi döneminin geçmiş olmasına göre,
  • Önceki yıldan satışı yapılmış ve cari yılda iade edilmiş olmasına göre ayrı ayrı işleme yapılır.

Ayrıca Alıştan iade faturasının işlenmesinde de;

  • Ürün alımının iade olmasına göre,
  • Hizmet alımının iade olmasına göre
  • Tüketim malzemelerinin iade olmasına göre ayrı ayrı işleme yapılır.

İade Faturası Keserken İrsaliye Kesilir mi?

Alıcılar “İade faturası nasıl kesilir?” sorusundan sonra “İrsaliye de kesilir mi?” diye de merak edebilirler. Nakliye işlemlerinde sevk irsaliyesi zorunlu olduğu için iade faturalarında sevk irsaliyesi kesilmektedir.

İade Faturası Tevkifatlı Kesilir mi?

Tevkifat para kesintileri için kullanılan bir terimdir. Vergi açısından, tabi olunan vergi tutarlarında yaşanacak kesintileri ifade etmektedir. Yani devlet, satıcıdan aldığı vergi (KDV) tutarını alıcından da almaktadır. Tevkifatlı bir şekilde verilen mallar iade olacağı zaman iade faturasında yer alan KDV, tevkifata tabi olmayan tutar üstünden hesaplanır. Tevkifatın hesaplanmadığını durumlarda, KDV beyannamesi üzerinde satıştan iade indirilecek satırında beyan edilmelidir.

Hizmet İadesinde İade Faturası Olur mu?

İnsanlar aldıkları hizmet karşılığında da fatura kestirebilir. Alınan hizmetlerde kesilmiş bir fatura ve fatura bedeli de üzerinde bulunmalıdır. Böyle olduğu takdirde alıcılar hizmetin yerine getirilmemesi durumunda iade faturası düzenleyebilir.

İade Faturası Kaç Gün İçinde Kesilir?

Alıcılar iade faturalarını, aldıkları ürünün faturaları kesildikten 7 gün sonraya kadar kesmelidir. Eğer 7 gün içinde iade faturası oluşturulmazsa ürün için kesilen fatura kabul edilmiş sayılmaktadır.

Tüm fatura işlemlerinizi tek bir merkezden yönetmek için NetBT E-fatura ve diğer finansal çözümleriyle tanışmanızın tam vakti!

Sıkça Sorulan Sorular

İade Faturasında KDV Olur mu?

Alıcıların yaptığı iade işlemlerinde düzenlenen faturalarda, satın alım sırasında düzenlenen fatura üzerinde bulunan mal bedeli ve ona tabi olan KDV oranı yer almalıdır.

İade Faturasında Kaşe Nereye Basılır?

İade faturalarında açık ya da kapalı fatura yapılması müşteri ve satıcıya bağlıdır. Bu sebeple kaşe basımında faturanın üst ya da alt kısmına basılır diye bir kural bulunmaz.

İade Faturasına İade Faturası Kesilir mi?

Birçok fatura tipinde gördüğümüz gibi iade faturaları da reddedilebilirdir. Ayrıca reddedilmez ya da üzerinden zaman geçerse iade faturasının da iadesi yapılabilir.

 

İLETİŞİM

Çözüm ve hizmetlerimiz konusunda daha çok bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir