Maaş Bordrosu Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Maaş bordrosu nedir

Son dönemlerde sık sık sorulan “Maaş bordrosu nedir?” sorusunun cevabını, bu yazımızda veriyoruz.  En net ifadeyle işverenlerin işçilerine ödemiş oldukları ücreti, vergileri ve kesintileri detaylı bir biçimde gösteren belgeye maaş bordrosu denir. Bu belgeler, işletmelerin muhasebecileri tarafından düzenli olarak hazırlanmaktadır. Belirli bir hesaplama biçimiyle hazırlanan belgeler, işverenlere sunulmaktadır.

Ay sonlarında hesaplanan bordrolar, işçi maaşlarının ödenmesinde ve kesilen vergilerin görüntülenmesinde gerekli olan önemli belgelerdir. Muhasebeciler, bordroları ay sonlarında işverenlere ileterek ödemelerin gerçekleşmesi için hatırlatmada bulunur. Bu belgeler sayesinde işveren de ödediği tüm maaş ve vergilerin toplamını rahatça görebilir. Maaş bordrolarını görmek için e-devlet maaş bordrosu sorgulama işlemi internet üzerinden yapılabilir.

Maaş Bordrosu Nasıl Hazırlanır?

Kişiler maaş bordrosu sorgulama işlemlerinin yanı sıra bu bordroların nasıl hazırlandığını merak ediyor. Aylık olarak hazırlanan maaş bordrosunun hazırlanması aslında oldukça basit bir sisteme dayalıdır. Bu sistemde önemli olan iki unsur vardır. Birisi işçiden yapılan kesintiler, diğeri de işverenden yapılan kesintilerdir. İşte hem işçiden hem de işverenden yapılacak olan bu kesintiler ve işçi maaş bordrosu detayları şöyledir:

  • İşçiden SSK primi işçi payı = hesaplanan brüt ücret x %14
  • İşsizlik sigortası işçi payı = hesaplanan brüt ücret x %1
  • Gelir vergisi matrahı = hesaplanan brüt ücret
  • Gelir vergisi = gelir vergisi matrahı x %15
  • Hesaplanan net ücret = hesaplanan brüt ücret – toplam kesintiler

İşveren için ise:

  • SSK Primi işverene düşen pay = hesaplanan brüt ücret x %15,5
  • İşsizlik sigortası işverene düşen pay = hesaplanan brüt ücret x %2

Maaş bordrosu hazırlama işlemleri işçi ve işverenlere düşen pay ile kesintilerin toplamlarıyla gerçekleşir. Kesintiler ve paylar hesaplanarak bir bordro ortaya çıkarılır ve bu şekilde maaşlar ödenir. “Maaş bordrosu nereden alınır?” diye merak edenler içinse e-devlet hesaplarından kontrol etmeleri mümkündür.

Bordrolarda Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Merak edilen ve araştırılan konular arasında “Maaş bordrosu nasıl alınır?” ve bordrolarda nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi unsurlar bulunuyor. İlk olarak maaş bordrosu almak isteyen kişiler e-devlet bilgileri ile sisteme girerek arama bölümünden bordrolarına ulaşabilirler. Bununla birlikte bordrolarda dikkat edilmesi gereken unsurlara bakacak olursak şu şekilde cevaplandırabiliriz:

  • Bordro oluşturulma tarihi
  • İş yerinin sicil numarası
  • İşçinin almış olduğu ücret tutarı, adı ve soy adı
  • Çalışma günleri ve tatilleri
  • Ek ödeme detayları

Maaş bordrolarında tüm detay ve eksiklere dikkat etmek gerekir. Aksi takdirde yapılan yanlışlıklar işçi veya işverenin aleyhine olabilir. Tüm bu önemli unsurlar memur maaş bordrosu için de geçerli olan önemli detaylardır. Memurlar da maaş bordroları için bu detaylara dikkat etmelidir.

Ücret Bordrosunda Bulunması Gerekenler

Çalışan ve işverenler için SGK maaş bordrosu üzerinde bulunması gerekenler büyük bir önem taşımaktadır. Doğru ve güncel hazırlanması gereken bordrolarda yapılan yanlışlıklar iki taraf için de sorun oluşturabilir. Peki ücret bordrosunda bulunması gerekenler neleredir? İşte sorunun cevabı şu şekilde verilebilir:

  • İş yerinin sicil numarası
  • Bordronun düzenlenmiş olduğu ay
  • Sigortalının sicil numarası, adı ve soyadı
  • Sigortalının aldığı ücret
  • Ödenmiş olan ücret tutarı
  • Toplam gün sayısı

“Maaş bordrosu nedir?” sorusunun yanı sıra merak edilen sorulardan birisi de belge üzerinde bulunması gereken detaylardır. Bu detaylar genellikle işçinin aylık ücret bilgilerini ve kesintilerini kapsamaktadır.

Bordro Hesaplama Örneği

Hem çalışanlar hem de işverenler için önemli olan “Maaş bordrosu nedir ve nasıl hesaplanır?” sorusu için bir örneğe göz atalım:

  • İşçi payı: 6000 x %14 = 840
  • İşsizlik sigortası hesaplanan işçi payı: 6000 x %1 = 60
  • Gelir vergisi matrah oranı: 6000 – (700 + 50) = 5250

Bu maaş bordrosu örneği dışında, gelir vergisi, damga vergisi ve kesintilerin toplamı gibi hesaplamalar da yapılarak sonuca varılır.

Brütten Nete Bordro Hesaplama

Son zamanlarda sıklıkla araştırılan “Maaş bordrosu nedir?” sorusuyla birlikte brütten nete nasıl bordro hesaplanır sorusu da soruluyor. Brütten nete bordro hazırlaması; alınan net maaş = hesaplanan brüt maaş – primler ve vergiler şeklinde yapılır.

Netten Brüte Bordro Hesaplama

Netten brüte bordro hesaplama işlemi hesaplanan brüt maaş = alınan net maaş + primler + vergiler şeklinde gerçekleşmektedir. Vergiler ve primler maaşa eklenerek hesaplama yapılır ve bordro hesaplanır.

NetBT Danışmanlık firmasının e-bordro ve diğer muhasebe çözümleriyle tanışmanın tam vakti!

Sıkça Sorulan Sorular

Bordrolarda İşveren Payı Nasıl Hesaplanmaktadır?

İşveren payı = hesaplanan brüt ücret x %15.5 x işsizlik sigortası = Brüt ücret x %2 şeklinde hesaplanır.

Maaş Hesaplama Nasıl Yapılır?

Brüt maaş = SGK primi + net maaş + damga vergisi + işsizlik primi + damga vergisi şeklinde hesaplanır.

16 Brüt Maaş Anlamı Nedir?

Brüt 16 maaş, elinize geçecek olan net paranın ortalama brüt maaşa denk gelmesi demek oluyor.

Maaş Bordrosu Hangi Bilgileri Barındırır?

Maaş Bordroları çalışanların adı ve soyadı, tc kimlik numaraları, sicil numaraları, işe giriş ve çıkış tarihlerini bulundurmaktadır.

Maaş Bordrosu Nasıl Hesaplanır?

Hem işverenden hem de işçiden yapılan kesintilerin hesaba dahil edilmesi ile birlikte maaş bordroları hesaplanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir