Muhasebe Mesleğinde E-Dönüşüm Kavramının Önemi

muhasebe mesleğinde e-dönüşüm kavramının önemi

Muhasebe mesleğinde e-dönüşüm kavramının önemi saymakla bitmez. Ama ondan önce e-dönüşümün ne olduğuna kabaca bakmak gerekirse, geleneksel yolların ve ifadelerin yerini 0-1’lerin yani dijital evrenin almasıdır denebilir. Bu sayede geleneksel olarak kâğıt üzerinde yapılan tüm muhasebe işlemleri, elektronik ortama taşınmış ve verilerin saklanması da bir o kadar kolaylaşmıştır. Peki e-dönüşüm nedir? Merak edilen bu e-dönüşüm süreci nasıl işler?

Muhasebe mesleğinde e-dönüşüm ile saklanan verilerin yer kaplaması durumu sona ermiştir. Aynı zamanda veri kayıpları azalmış, kaybolan verilerin geri getirilmesi mümkün hale gelmiştir. Eskiden muhasebeciler, muhasebeciliğini yaptığı işletmeye tüm verileri göndermek veyahut ulaştırmak zorundaydı. Artık böyle bir gereklilik de kalmadı.

Muhasebe Fonksiyonları

Muhasebecilik mesleğinin mihenk taşları olan fonksiyonlar, bu mesleği icra etmek söz konusu olduğunda büyük önem arz ederler. Muhasebe mesleğinin hakkıyla yerine getirilebilmesi için bu fonksiyonlar şarttır. Bu fonksiyonları incelemek gerekirse:

  • Kaydetme: Mali belgelerin, muhasebe defterlerine kaydı ve işlemin muhasebe sistemine dahil edilmesidir. İki tür kayıt sistemi bulunur, tek taraflı kayıt ve çift taraflı kayıt. Çift taraflı kayıtta eldeki tüm kayıtlar yevmiye defterine kaydedilir.
  • Sınıflandırma: Arşive kaydedilmesi amacıyla, yollanılan belgelerin, bir zaman çizelgesine göre yeniden düzenlenmesini içerir. Bu düzenlemeden sonra büyük deftere kayıt yapılır.
  • Özetleme: Toparlanmış işlemler, dönem sonu geldiğinde daha hızlı ve kolay sonuç alabilmek için, kayıtlar özetlenir. Aynı özellikleri taşıyan işlemler bir araya getirilerek depolanır. Bu özetlemeyi yapabilmek için muhasebe tablolarından mizan kullanılabilir.
  • Raporlama: Özetlenen tüm veriler, mali tablolar yardımıyla raporlanma aşamasına geçer. Bilanço ve gelir tablosu bu aşamada sıkça kullanılan tablolardır.

Tüm bu işlemlerin ardından elde edilen veriler ve belgeler, bu alanda bilgisi bulunan kişilere ve kuruluşlara bilgilendirme amacıyla sunulabilir. Sunumda yer alan bilgiler, herkesin anlayabileceği evrensel bir dile sahip olmalıdır. İşte bu nokta e-dönüşüm portallarına büyük oranda ihtiyaç vardır.

Beyan Esaslı Muhasebe Nedir?

Bir başka adıyla tahakkuk esaslı muhasebe, bütçe odaklı olmayıp, bütçe tarafından kavranamayan tüm varlıkları muhasebeleştirmek adına kullanılan bir yöntemdir. Maddi ve manevi olan tüm varlıkları, hatta devletin muhtemel yükümlülüklerini bile bu muhasebe türüyle muhasebeleştirmek mümkünüdür.

Ticari Muhasebe Nedir?

Geniş bir kullanım alanına sahip olan ticari muhasebe, muhasebe süreçlerini takip etmek için kullanılan bir programdır.  Bakkaldan, manava her türlü ticari faaliyet içeren bir işletmenin, girdi ve çıktıları hesaplanır. Satış takibinden, fatura düzenlenmesine kadar izlenen bu yolla üretici zamandan tasarruf eder. Ayrıca envanter takibini kolaylıkla yapabilir.

Mali Müşavirlerin Gözünden E-Belge Uygulamaları

E-Dönüşüm önerileri ile yüklerinden bir kurtulan mali müşavirler, muhasebede mesleğinde e-dönüşümü yakından takip etmekte ve hızlıca bu değişime entegre olmaktadırlar. Bu dönüşümün en önemli unsurlarından biri de e-belge uygulamalarıdır. Etkili e-dönüşüm ürünleri arasında yer alan e-belge uygulama çeşitleri arasında şunları sayabiliriz:

  • E-Fatura: Faturanın elektronik ortamda düzenlenmiş hali olan bu e belge, mali müşavirin ulaşımı ve arşivleme işlemlerini kolaylaştırır.
  • E-Serbest Meslek Makbuzu: Elektronik ortamda hazırlanmış olan bu belge, müşavir ve müşterisi arasındaki iletişimin zaman bakımından tasarrufunu sağlar.
  • E-İhracat Faturası: Yurt dışında gerçekleşmiş olan bir satış işleminin, internet üzerinde düzenlenmiş halidir.
  • E-İrsaliye: Elektronik ortamda yer alan kâğıt irsaliye makbuzudur.
  • E-Müstahsil Makbuzu: Kâğıt müstahsil makbuzu ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Gelir İdaresi Başkanlığı standartlarında dijital ortamda oluşturulmasını kapsayan uygulamadır.
  • E-Defter: Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu gereğince arşivlenen dosyaların elektronik platformda yer alan nüshalarıdır.
  • E-Gider Pusulası: Gider pusulasının dijital halidir.

Bu uygulama çeşitleri sayesinde, zamandan ve iş gücünden tasarruf sağlanır. Bu tasarrufların yanı sıra belgeler daha korunaklı ve daha ulaştırılabilir hale gelirler. Muhasebe mesleğinde e-dönüşüm süreçlerinin önemi de bu noktada hissedilmektedir.

Ticari Muhasebe Açısından Dijitalleşme

E-Dönüşüm sayesinde dijitalleşen muhasebe mesleği, uzun zaman harcayarak yaptığı tüm mesleki işlevleri, daha ulaşılabilir ve daha anlaşılabilir hale gelmiş. Dijital dönüşüm adımları sayesinde evrensel bir dil kazanan muhasebe mesleği, hızına hız ve dünyasına dönüşümün tohumlarını eklemiştir.

ERP Yazılımlarının Muhasebe Mesleğine Katkısı Nedir?

Dijital dönüşüm sürecinin bir parçası olan ERP, muhasebecilerin gerçekleştirmekte olduğu rutin işlemlerin yönetilmesi için kullanılan bir program türüdür.  Birden fazla işin tek platformda halledilmesini sağlayan bu yazılım türü sayesinde muhasebe işlemlerinin kolayca elektronikleştiği söylenebilir.

Birçok alanda kolaylıklar sağlayan bu yazılım, muhasebeden istenen raporların anında alınabilmesi ile muhasebe sürecinin çabuk işlemesine olanak sağlamıştır. ERP sistemi ile muhasebenin tüm fonksiyonları aynı platformda yer alıp geriye sadece veri yönetimi ve doğruluk açısından denetlenmesi kalacaktır.

10 yıllık bilgi birikimiyle teknolojiyi iş hedeflerinizle buluşturan NetBT, kolay arayüzüyle tüm alışkanlıklarınızın dijitalleştiği yeni dünyayı sizler için yeniden tasarlıyor. Bu yeni dünyada, muhasebeciler de artık e-dönüşümden yana. 0-1’lerin aydınlattığı bu yolda, karmaşadan kurtulmak için NetBT bulut sistemi üzerinden uzmanlarla iletişime geçebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

E-Dönüşüm Olmadan Muhasebe Mesleği Gelişimi Nasıl Olurdu?

Muhasebe mesleği olmazdı ya da yok olurdu demek çok yanlış olur. Fakat gelişimi ve-Dönüşümü bu kadar hızlı olmazdı. Muhasebe söz konuş olduğunda zamandan tasarruf vb. kelimeleri kullanmak neredeyse imkânsız hale gelirdi. Aynı zamanda belgelerde kayıp ve karmaşa yaşanabilirdi.

Söz Konusu Ticaret Olduğunda Dijitalleşmeye Güvenmek Doğru mu?

Dijitalleşmenin girdiği her evrenin dili, ortaklaşır. Uluslararası ticaretin dili dijitalleşme sayesinde birdir. Verilerin saklanması kolay, kaybolması da bir o kadar zordur. Bu yüzden güvenmek doğru bir adım olacaktır.

Muhasebede Dijitalleşmenin Kötü Yanları Var mıdır?

Muhasebe de dijitalleşmenin tek tehlikeli yanı, bir hacker tarafından verilerinizin çalınma ihtimalidir. Siber güvenlik sistemleri ile bunun önüne rahatlıkla geçebilirsiniz.

 

İLETİŞİM

Çözüm ve hizmetlerimiz konusunda daha çok bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.​

BİZE ULAŞIN!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir