Yeni dönemin yeni uygulaması: e-Döviz

e-döviz

2021 yılı içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı döviz alım/satım işlemlerine önemli bir yenilik getirileceğine dair  adımlar atıldığını duyurmuştu. Yayınlanan tebliğ ile 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren döviz alımı, satımı ve belge oluşturulması gibi işlemlerin elektronik ortamda yapılması zorunlu hale geldi. E-Döviz yeniliği ile döviz işlemlerinizi elektronik ortamda gerçekleştirebiliyorsunuz.

e-Döviz alım satım belgesi nedir?

e-Döviz alım satım belgesi, döviz alım satım işlemleri yapan firmalar ile mükelleflerin kağıt ortamda düzenlediği döviz alım ve satım belgelerinin dijital ortama taşınmış elektronik halidir.

Diğer e-uygulamalarda olduğu gibi e-Döviz uygulaması üzerinden oluşturulan belgeler aynı uygulama içerisinde korunabilir ve saklanabilir. 

e-Döviz alım satım belgesi nasıl hazırlanır?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliğde e-Döviz alım/satım belgesinde yer alması gereken bilgiler sıralanmıştır. Belgenin geçerli olması için tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru girilmesi önem arz ediyor. 

Gerekli bilgiler şöyledir:

  • Ad, soyad, unvan, adres, Vergi Dairesi ve vergi numarası,
  • Döviz alım satım belgesinin seri ve sıra numarası,
  • Dövizi satan kişi veya kuruluşun adı, soyadı, uyruğu ve unvanı,
  • Satılan dövize ait bilgiler; geldiği ülke, geliş nedeni, cinsi, uygulanan kur tutarı, TL karşılığı, USD karşılığı, ihracat şekli, teslim şekli, gümrük çıkış beyannamelerinin tarihi, numarası, çıkış kapısı, yurda getirilen dövizin ödeme şekli (kesintiler, kalan net tutar) ve açıklama,
  • Tarih, isim, kaşe ve imza

e-Döviz Alım-Satım Belgesine Geçiş Süreleri

e-Döviz geçiş süresi ve tarihi en çok sorulan sorulardan birisidir. Döviz alım ve satış işlemi gerçekleştiren kurum ve kuruluşlar , 213 sayılı VUK (Vergi Usul Kanunu) gereğince ilgili maddeleri ve 509.sıra numaralı VUK Genel tebliği’nin Gelir idaresi başkanlığına vermiş olduğu yetkiye istinaden , 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle düzenlemesini yapacakları döviz alım-satım belgelerini “e-Döviz Alım Belgesi” ve “e-Döviz Satım Belgesi” olarak düzenlemesini yapmak zorundadır. Yeni yıl itibariyle , e-döviz alım-satım belgesini düzenlemeyen ya da almamış olan mükelleflere ise, kanunda belirtilen cezai hükümler uygulanacaktır.

NetBT e-Döviz Uygulaması

Döviz alım-satım belgesi uygulaması kapsamında Gelir İdaresi Başkalığı tarafından yayınlanan tebliğe uygun olarak döviz alım-satım belgesinin elektronik ortamda oluşturulması, alıcılara iletilmesi, kağıt ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesi ile Gelir İdaresi Başkanlık sisteminde elektronik ortamda raporlanabilmesi konusunda düzenlemeler yaparak pratik bir kullanım sağlar. Döviz alım-satım belgesini arşivleme, baskı ve kargolama maliyetleri ile uğraşmayın.

Çözüm ve hizmetlerimiz konusunda daha fazla bilgi almak isterseniz hemen e-Döviz sayfamızı inceleyebilirsiniz.

İLETİŞİM

Çözüm ve hizmetlerimiz konusunda daha çok bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir