Yevmiye Defteri Nedir?

yevmiye defteri nedir

Ticari faaliyet gösteren işletmeler için en dikkat edilmesi gereken konuların başında günlük işlemlerin düzenli olarak kaydının tutulması gelir. Bu kayıtların özellikle cezai işleme maruz kalmamak adına gerçek belgeler ve doğru adımlarla yapılması gerekir. İşte tam da bu noktada devreye giren yevmiye defteri, işletmelerin dikkat etmesi gereken noktalar arasında yer alır. Peki, işletmeler açısında büyük önem arz eden yevmiye defteri nedir, yevmiye defteri nasıl ve kim tarafından tutulur, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sizler için detaylı bir şekilde ele aldık.

Yevmiye Defteri Nasıl Tutulur?

İşletmelerin hayat damarını oluşturan birimlerin başında muhasebe gelir. Tüm mali kayıtların teker teker not edildiği ve gerekli planlamaların yapıldığı bu birim için son derece önemli olan detayların başını da yevmiye defteri çekiyor. Düzenli kayıtların yer aldığı ve mutlaka dikkat edilmesi gereken “Yevmiye defteri nedir?” öncelikle bu konuya değinilebilir. Buna göre herhangi bir işletmenin kayıt altına alınması gereken tüm işlemlerinin geçerli belgelere dayandırılarak madde madde kayıt altına alındığı deftere yevmiye defteri denir.

İspatlanabilir bilgilerin kayıt edildiği bu defterin tutulma aşamasında dikkat edilecek detaylar bulunur. Bu detaylara odaklanarak “Yevmiye defteri nasıl tutulur?” diye sorgulayacak olursak, şu adımlara dikkat edilmelidir:

  • Yevmiye defteri kayıtları için ilk kural doğru, eksiksiz, ispatlanabilir ve düzenli kayıt altına alma esasıdır.
  • Kayıt altına alınan bilgiler arasında boşluklar bulunmamalı asla satır atlanmamalıdır.
  • Kayıt tutulma süresinin 10 günü geçmemesi gerekir.
  • Yevmiye defterinin dili Türkçe olmalıdır. Eğer başka bir dilde kayıt tutulacaksa bundan faydalanılabilir.
  • Yevmiye defteri ciltli olarak tutuluyorsa kesinlikle hiçbir sayfası koparılmamalıdır.
  • Kayıtlarda hata yapılırsa hata yapılan alanın üzeri hafif bir şekilde çizilebilir ancak abartılı karalama durumları yapılamaz. Bu karalama sadece düzeltme amacıyla yapılabilir.
  • Yevmiye defterinde eğer kısaltma, sembol ya da harfler kullanılıyorsa bunların anlamlarına da yer verilmelidir.

Burada bahsettiğimiz yevmiye defteri tutma adımları daha detaylı bilgiler içerdiği için diğer noktalarında dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir. Günümüzde bu kayıtlar elektronik ortamlarda tutulduğu için çeşitli muhasebe programları kullanılır. Böyle muhasebe programları, e-fatura ve daha birçok konuda yazılım danışmanlığı sağlayan firmalardan destek alınmalıdır.

Yevmiye Defterini Kimler Tutar?

“Yevmiye defteri nedir?” sorusundan sonra en çok merak edilen konu, bu defteri kimlerin tutması gerektiği yönünde oluyor. 28502 sayılı Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ esasına göre tüzel ya da gerçek kişilik olmasına bakılmadan her tacirin yevmiye defteri tutması gerekir. 19 Aralık 2012 tarihinde Resmî Gazete’de de yayınlanan ve kesinleşen bu karara istinaden yevmiye defteri tutan söz konusu işletmelerin Envanter Defteri ve Defteri Kebir’i tutması zorunludur. Yevmiye defteri başta olmak üzere diğer ticari defterleri tutmakla yükümlü olan işletmelerin Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri’ne uyması zorunludur.

Yevmiye Defteri Nereden Temin Edilir?

Normal koşullarda işletme kayıtlarının işlendiği yevmiye defterleri Maliye Bakanlığı’nın anlaşma sağladığı matbaalardan temin edilir. Aynı zamanda noter tasdiki suretini de yine bu şekilde temin edebilirsiniz. Ancak günümüz koşullarında birçok işletme kayıtlarını elektronik ortama aktardığı için yevmiye defterleri de bu şekilde daha kolay bir şekilde kayıt altına alınabilir. E-Defter sistemine geçiş sağlayan işletmelerin yardımına koşan elektronik kayıtlar yevmiye defterinin bu sistemde kayıt altına alınmasını sağlar. Sonra bu kayıtlar Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) çok daha kolay ve hızlı bir şekilde aktarılabilir.

Yevmiye Defterinde Bulunması Gerekenler Nelerdir?

Manuel olarak kayıt altına alınan yevmiye defterlerinde ya da elektronik ortamda saklanabilen bu defterlerde bazı bilgilerin mutlaka bulunması gerekir. “Yevmiye defteri nedir?” diye araştırma yapan kişilerin kolayca ulaşabileceği bilgiler şu şekildedir:

  • Sıra numarası,
  • Kayıt tarihi,
  • Alacaklı hesap,
  • Borçlu hesap,
  • Tutar ve belge.

Yevmiye defterine bu kriterler göz edilerek kayıt edilen bilgilerin tamamen doğru olması gerekir. Keza eksik, yanlış ya da kanıtlanamayan kayıtlar işletmenin cezai işlem görmesine sebep olur.

Sıkça Sorulan Sorular

Yevmiye Defteri Kaybolursa Ne Olur?

Yevmiye defterinin kaybolması hapis ya da adli para cezasıyla karşılaşılmasına neden olur. Ancak yevmiye defterinin hırsızlık, yangın, sel vs. gibi sebeplerle yok olması durumunda Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurulması gerekir.

Yevmiye Defteri Ne Zaman Onaylanır?

İzleyen hesap döneminin altıncı ayının son gününe kadar ibraz edilip yevmiye defterinin onaylanması gerekir.

Yevmiye Defteri Yetmezse Ne Yapılır?

Yevmiye defteri için bir yıl içerisinde kullanılacağı tahmin edilecek sayfa sayısı önceden tasdik ettirilir ancak yetmemesi halinde yeniden onay alınmadan kullanıma devam edilemez. Vergi Usul Kanunu Madde 225’e istinaden hareket edilir.

İLETİŞİM​

Çözüm ve hizmetlerimiz konusunda daha çok bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.​

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir