e-Muhasebe fişi, dijital muhasebe programları ile kaydedilmiş olan fişlerin, elektronik ortamda bakanlık standartlarına uygun olarak hazırlanmış versiyonudur. e-Muhasebe fişi, müşteri bünyesinde elektronik muhasebe fişlerini tek tuşla otomatik imzalayarak onaylanmasını ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesini sağlar. SAP ile tam entegre çalışan modül Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tebliğlerine uygun olarak tahsil, tediye ve mahsup fişlerinin imzalanmasını sağlayarak istenildiğinde ibraz edilmek üzere müşteri sunucularında saklanması operasyonlarını gerçekleştirir.
e-Muhasebe Sistemi Özellikleri Nelerdir?
Çıktı almaya gerek kalmadığı için maliyet ve zaman tasarrufu sağlar.
Tek tek imzalama veya aynı tarihli fişleri toplu imzalama kolaylığı sağlar.
Belirtilen standart belge formatlarına uygun fişlerin muhafaza ve ibrazını sağlar.
e-Muhasebe Fişi Avantajları Nelerdir?
Elektronik ortamda oluşturulan ve elektronik ortamda saklanan muhasebe fişlerine e-Muhasebe fişi denir. e-Muhasebe fişinin bir zorunluluğu bulunmamaktadır fakat berat dosyaları istenildiği zaman ibraz etmek zorunludur. e-Muhasebe fişi kullanmanın birçok avantajı vardır. Öncelikle, evrakların ayriyetten çıktısını almanız gerekmez böylelikle yazıcı, kağıt ve noter gibi masraflardan kurtulmuş olursunuz. Belgelerinizin ve arşivlerin bulunduğu SAP sistemine giriş yaparak, belgelerinizi elektronik ortamda koruyabilirsiniz. Vergi girişini oldukça kolaylaştırır, her seferinde manuel olarak vergi girişi yapmak yerine e-Muhasebe fişi kullanarak vergi girişleriniz otomatik olarak düzenlenir ve sistem hızlı çalışır birkaç dakika da bütün belgelerinize erişebilirsiniz.
e-Muhasebe Fişi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Fişler toplu imzalanabilir mi?
Tek tek veya aynı tarihli fişleri toplu imzalama yapılabilir.
Elektronik Muhasebe Fiş uygulaması ile e-Defter uygulaması aynı kapsamda mıdır?
Evet. Elektronik Muhasebe Fişi, Muhasebe uygulamasında kaydedilen her bir fişin, elektronik ortamda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından istenilen dosya formatında elektronik imzalı ve zaman damgalı bir şekilde oluşturulması ve saklanmasıdır. E-Defter uygulaması ise, kaydedilen bu muhasebe fişlerinin farklı yapılarda tasnif edilerek, Yevmiye ve Kebir defteri şeklinde bir araya getirilmesi, beratların oluşturulması ve Hazine ve Maliye Bakanlığı sistemine gönderim süreçlerini kapsamaktadır.
e-Muhasebe Fişi Zorunlu mudur?
E-Muhasebe fişinin herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Vergi Usul Kanununa göre yetkili kişilerin herhangi bir muhasebe kaydını 10 gün içinde yasal defterlerine aktarması gerekir.
Elektronik Muhasebe Fişlerinde zaman damgası olmak zorunda mıdır?
Tüm fişlerde zaman damgası olmak zorundadır.
Fişlerin NES ve Mali Mühür ile imzalanması zorunlu mudur?
Evet. Tüm fişlerde mali mühür ve NES bulunması gerekmektedir.
Muhasebe Fişi Ne Demek?
Muhasebe işleminin kayıt altına alındığı ve sorumlu kişiler tarafından imzalanan fişe muhasebe fişi denir.