Bağlar Yeni Projelerle Güç Kazanıyor

İpragaz Nur Kesepara

e-Dönüşüm başlığında İpragaz, NetBT ile uzun soluklu ve verimli çalışmalara imza atmayı sürdürüyor.

Bu kapsamda İpragaz’ın ilk adımı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) 2018 yılında yayınladığı bir tebliğ olan ‘sevk irsaliyelerinin e-İrsaliye olması’ kararına uyum için atıldı. Bu kararın, esasında e-Fatura ve e-Arşiv süreçlerinin aynısı niteliğinde olduğunu belirten İpragaz Kurumsal Uygulamalar Yöneticisi Nur Kesepara Örücü, İpragaz ve grup şirketlerinin satış ve dağıtım faaliyetleri ışığında gerek sahada gerekse tesislerde kesilen çok sayıda irsaliye olduğuna işaret etti. GİB tebliği doğrultusunda İpragaz da sektörde e-Dönüşüm konusunda uzmanlığı olan firmalarla görüşmelere başladı ve NetBT ile anlaşmaya varıldı. NetBT ile İpragaz, Yıldırım Petrol, İpra Enerji firmalarında e-İrsaliye çözümü için bir sözleşme imzalandı. Aynı dönemde EVAS Tüp üretim fabrikasında devam eden bir ERP dönüşüm projesi vardı. Nur Kesepara Örücü, EVAS Tüp fabrikasında da tüm e-Dönüşüm süreçlerinde NetBT ile çalışma kararı aldıklarını vurguladı. Bu karar paralelinde, 2020 yılının başından itibaren EVAS Tüp üretim fabrikasında tüm e-Dönüşüm süreçleri için NetBT çözümleri konumlandırıldı. Nur Kesepara Örücü, “İpragaz ve grup şirketlerinde ise sadece e-İrsaliye çözümü kullanılıyor. Hazır paket çözümlerin SAP entegrasyonu da bizim ihtiyacımızı karşılamış oldu” sözleriyle NetBT ile yatırım yolculuğunun nasıl başladığını anlattı.

Haftalık değerlendirmeler tarafları buluşturdu

NetBT bu ihtiyaçlara karşılık kapsamlı bir danışmanlık süreci yürüttü. “İpragaz’da kullanıcı memnuniyeti her şeyden önce gelir. Biz de bu projeye başlamadan önce firmalarla ilgili bir değerlendirme yaptık” bilgisini veren Nur Kesepara Örücü, öncelikle izledikleri süreci şöyle anlattı: “Bu projeye başlamadan önce de firmalarla ilgili bir değerlendirme yaptık. Şirket içinde uygulamayı kullanacak olan departmanların kullanıcıları için demoları inceledik. İpragaz olarak her şirketle karar aşamasında bu şekilde çalışıyoruz ve NetBT ile de aynı süreci yürüttük. Yatırımda ‘NetBT’ kararını verdikten sonra ise normal bir proje yönetim prosedürü gerçekleştirdik. Bu kapsamda, ilgili paydaşlar için bir proje yöneticisi atandı. Bununla beraber, biz de ekiple birlikte bir proje planı belirleyip, buna sadık kalma önceliğiyle Kick off toplantıları ve haftalık değerlendirmeler yaparak projelerimizi tamamladık ve canlıya geçişlerini gerçekleştirdik.”

Danışmanlık yetkinliği ile katma değer buluşuyor

NetBT rehberliğinde e-Dönüşüm ve SAP entegrasyonunu içeren kapsamlı bir yatırımı hayata geçiren İpragaz için ekiplerin tecrübesi, çözümlerin de yalın olması temel tercih kriteri oldu. Bu bileşenleri sunabilme yetkinliği olan şirketler için yapılan araştırmalarda NetBT öne çıktı ve İpragaz’ın tercihi oldu. Kurumsal devamlılığı sağlarken, e-Dönüşüm ve SAP entegrasyonunu hayata geçiren İpragaz, bu kapsamda farklı çözümleri verimli biçimde NetBT danışmanlık desteği ile bir araya getirdi. Kullanılan çözümlere bakıldığında; e-İrsaliye, e-Fatura ve e-Arşiv süreçleri grup şirketi EVAS fabrikasında konumlanıyor. İpragaz, İpra Enerji ve Exengaz şirketleri içinse NetBT’nin konumlandırdığı e-İrsaliye çözümü kullanılıyor. Bunların yanında, İpragaz’da e-Dönüşüm çözümlerinin devamı olarak canlıya alınan e-İmza ve banka ödeme entegrasyonu çözümleri var. 2021 yılının ilk döneminde ise NetBT ile fatura işleme projesi ve GİB entegrasyonu hayata geçirildi. Ayrıca kısa süre sonra canlıya geçirilmesi hedeflenen Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) projesi de İpragaz ve NetBT işbirliğinin eseri olacak.

İşbirliği, yeni çalışmalarla verimini pekiştirecek

İpragaz Kurumsal Uygulamalar Yöneticisi Nur Kesepara Örücü, 2021 yılının ikinci yarısı için NetBT ile işbirliğinin gündem başlıklarını şöyle anlattı: “Sektörümüz itibariyle hızlı adapte olmamız gereken teknolojik ihtiyaçlar ve yasal zorunluluklarla karşılaşıyor, bu paralelde en doğru çözümlerin arayışına giriyoruz. Sürekli ve hızlı değişen bu dünyada NetBT de ilk kapısını çaldığımız nokta oluyor. Yılın ikinci yarısı için ilk gündem maddemiz ise SAP ile KEP entegrasyonu olacak. Bu konuda yürüttüğümüz araştırma sürecinin ardından, NetBT’de uygun çözüm olduğunu gördük ve bu konuda da NetBT ile anlaşmamızı yaptık. Hedefimiz; NetBT ile bu yatırımı bu yıl içinde tamamlamak. NetBT, bizim için bir e-Dönüşüm şirketinden ziyade yenilikçi yaklaşımları ve çok yetkin teknolojik çözümleri olan bir iş ortağı haline geldi. İpragaz teknolojik yatırımlara her zaman çok önem veren bir şirket olduğu için 2018 yılından bu yana olduğu gibi önümüzdeki dönemde de NetBT ile farklı çözümlerde iş ortaklığımızın devam edeceğini umuyoruz.”

 

NetBT e-Dönüşüm kapsamındaki ürünler nelerdir?

e-Dönüşüm ürünleri e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv, e-İrsaliye’dir.

e-İrsaliye Uygulaması nedir?

e-İrsaliye, Mal hareketlerinin elektronik ortamda düzenli bir şekilde izlenebilmesi amacıyla; hali hazırda kağıt ortamda düzenlenmekte olan “sevk irsaliyesi” belgesinin, elektronik belge olarak elektronik ortamda düzenlenmesi, alıcısına elektronik ortamda iletilmesi ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine ilişkin yapılan düzenlemedir. 

Yazar Ümran Bingöl
Author:
Ümran BİNGÖL, NetBT Dijital Dönüşüm ve Danışmanlık Hizmetleri bünyesinde Dijital Pazarlama çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca Finans sektöründe yer alan gelişmelerin resmi kaynaklardan yola çıkarak kullanıcılara ulaştırılması üzerine çalışmalar yürütmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir