NFT Nedir? NFT Nasıl Yapılır?

NFT Nedir

Son zamanlarda yaygın bir şekilde konuşulan NFT, en merak edilen konular arasındadır. Kripto para borsası ile alakalı olan pek çok kişi NFT terimini de mutlaka duymuştur. Ağırlıklı olarak değiştirilemez token olarak bilinen NFT, diğer kripto paralardan farklı olarak takas edilememektedir. Sanat, müzik, spor ve sanal gayrimenkul gibi birçok alanda kullanılan dijital varlıklar, milyonlarca dolara satışa sunularak dikkatleri üzerine çekiyor. Bu yazımızda NFT nedir? ve NFT nasıl yapılır? sorularının cevabını yanıtlayacağız.

NFT Coin Nedir?

NFT coin, sanat eserleri, müzik, spor ve gayrimenkul soyut veya somut bir şekilde mevcut dijital varlıklardır. Tam ismiyle Non-Fungible token olarak bilinmekte olan NFT, karşılıksız token anlamına gelmektedir. Bunun anlamı ise yalnızca size ait ve benzersiz bir dijital varlık olmasıdır. Blok zincir temelli olan bu teknoloji; film, sanat, müzik ve bunun gibi sanat eserlerinin değiştirilmesi ve taklit edilmesini engellediği için gün geçtikçe daha da popüler hale geliyor.

NFT Teknolojisinin Önemi Nedir?

NFT, zaman geçtikçe farklı alanlarda ve sektörlerde kullanılsa da günümüz teknolojisinde en fazla dijital sanat eseri yaratma ve satma işlemlerinde kullanılır. Bu sebeple tabiri cahizse modern sanat koleksiyonları olarak bilinirler. NFT teknolojisinin bu kadar popüler olmasının asıl sebebi ise geleneksel sanat koleksiyonlarından daha güvenilir olmasıdır. Dijital sanat, koleksiyonerlik ve kripto para borsasının doğurduğu bu teknoloji sanatçılara telif hakları konusunda da büyük ayrıcalıklar ve güven sağlamaktadır. NFT art teknolojisi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önem kazanmıştır. Türkiye’deki dikkat çekici örneklerden birisi Refik Anadol’un “Machine Hallucinations” isimli NFT koleksiyonunun bir açık arttırma sırasında 5,1 milyon dolara satılmasıdır. Ayrıca dünyada NFT kullanımı, dijital sanatın çok ötesine geçmiştir.

NFT Nasıl Yapılır?

NFT art teknolojisi, ilk duyduğunuzda çok karmaşık gibi görünse de teknolojinin kolaylıklar sayesinde nispeten basit bir işlemlerle yapılabilmektedir.  Öncelikle NFT yapabilmeniz için kripto para piyasasına ait bazı kaynaklarınızın mevcut olması gerekir. İster basit bir GIF isterseniz de daha karmaşık bir sanat eseri yapıyor olun, sürecin ilk başında NFT’lerinizi arz etmek istediğiniz blok zincirini seçmelisiniz.

Blok zinciri seçiminizde özellikle kullanım ağı büyük, güven veren ve destekleyici blok zincirleri seçmeniz oldukça önemlidir. Buna sahip olduktan sonraki adımınızda dilediğiniz görseli veya video içeriği yüklemenize olanak sağlayan OpenSea veya benzeri bir platforma üye olmanız gerekmektedir. Son adımınızda ise NFT’ye dönüştürmeyi dilediğiniz eserleri bu platforma yüklemelisiniz. Bu adımları daha kısa ve madde halinde açıklayacak olursak başlıca şöyle olmaldır;

  • Dijital içeriğinizi (GİF, Video, görsel vb. içerikler) alakalı pazar yerine yükleyin
  • Hemen arkasından ekrandaki adımları takip edip içeriğinizi NFT’ye dönüştürün
  • Bu içeriğinizi tanımlayıcı bir metin yazın
  • Ve içeriğinize uygun bir fiyatlandırma yapın

NFT Nasıl Satın Alınır?

Çeşitli platformlar üstünden NFT’ler satın alınabilmektedir. Seçimleriniz daha çok zevkinize göre ve stratejinize göre değişmektedir. NFT satın alırken başlıca şu adımlar gerçekleştirilir;

  • Öncelikle mutlaka dijital bir cüzdana sahip olmanız gerekir. Çünkü diğer kripto para piyasalarında olduğu gibi burada da dijital cüzdan ile alışveriş yapılabilmektedir.
  • Dijital cüzdanınız içerisindeki para birimi, NFT’yi size sağlayan platformun desteklediği kripto para birimi ile aynı olmak zorundadır.
  • NFT’ler ağırlıklı olarak açık arttırma sistemiyle satın alınabilmektedir fakat direkt alım şeklinde de alınabilir.

Bloğumuzu beğendiyseniz Blockchain Nedir? isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.

NFT Hakkında Merak Edilenler

NFT Ne Demek?

Türkçe anlamı ile değiştirilemez para anlamına gelen NFT , dijital ortamda ürettiğiniz sanat eserlerini değerlendirebildiğiniz kripto para birimidir.

NFT’nin Açılımı Nedir?

NFT teriminin açılımı; Non-Fungible Token kelimesinin baş harflerinden gelmektedir. Bunun anlamı ise takas edilemez jeton demektir.

NFT Pazar Yerleri Nelerdir?

En sık tercih edilen ve bilinen NFT Pazar yerleri başlıca; Opensea, Mintable , Nifty Gateway, Rarible , SuperRare ve Foundation.

NFT Nasıl Yapılır?

NFT token, bir çok farklı platform yardımı ile kolay bir şekilde oluşturulabilir. NFT token oluşturmak için gerekli olan şeyler; dijital cüzdan, ethereum ve yarattığınız dijital sanat eserini yükleyebileceğiniz bir NFT pazar yeridir. Kısacası yarattığınız dijital sanatınızı NFT pazar yerine yükleyip NFT’ye dönüştürmeniz yeterlidir.

NFT Art Nedir?

Kripto para ve dijital sanat dünyasının ortaya çıkarmış olduğu dijital varlıklardır. Görsel, video, GIF ve müzik gibi verilerin blok zincire yazılıp sertifikalandırılması sonucu ortaya çıkan sanattır.

NFT Nasıl Alınır?

NFT kripto para , merkeziyetsiz bir şekilde takas platformları üstünden bir başka kripto para birimi ile alınabilir.

Yazar Ümran Bingöl
Author:
Ümran BİNGÖL, NetBT Dijital Dönüşüm ve Danışmanlık Hizmetleri bünyesinde Dijital Pazarlama çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca Finans sektöründe yer alan gelişmelerin resmi kaynaklardan yola çıkarak kullanıcılara ulaştırılması üzerine çalışmalar yürütmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir