Blockchain Nedir? Blockchain Teknolojisi Ne İşe Yarar?

blockchain nedir

Blockchain Türkçe ismi ile “blok zinciri” anlamına gelen bir çeşit kayıt defteridir. Bu teknoloji, bloklardan oluşan ve bloklar halinde muhafaza edilen şifrelenmiş işlem takibi olanağı sağlayan bir veritabanı sistemidir. Blockchain teknolojisi ise herhangi bir merkezi yöneticiye ihtiyaç duymadan verilerin saklanabildiği kayıt sistemi teknolojisidir. Ayrıca blockchain teknolojisi siber saldırılara karşı yüksek seviyede dayanıklı bir altyapıya sahiptir. Peki ayrıntılı olarak Blockchain nedir ve Blockchain nasıl çalışır gelin beraber öğrenelim.

Blockchain Nedir Ve Blockchain Nasıl Çalışır?

Merkezi bir sistemin kontrolü olmadan kullanılabilen ve kripto para birimi ile hayatımıza gire bu kavram dağıtık bir veritabanı sistemidir. Blockchain ağında, yeni oluşturulan her bloğa “hash” ismi verilmekte olan benzersiz bir işlem kimliği ile beraber bir önceki bloğa bağlanmaktadır. Blockchain teknolojisini bu kadar özel kılan özelliği ise, bu işlemlerin tek tek değil, aynı anda birçok bilgisayar tarafından yapılabiliyor olmasıdır. Örnek vermek gerekirse bitcoin, bitcoin’e karşı duyulan güven tek bir firma veya devlet tarafından değil, global kapsamda bağımsız bir bilgisayar topluluğu tarafından yönetilmekte olan, değişmez bir defter aracılığı ile muhafaza edilmektedir. Tüm bilgisayarlar P2P ismi verilen eşler arası bir ağda bulunmaktadır. Bu model “dağıtılmış güven modeli” olarak bilinir. Blockchain teknolojisinin şeffaf ve merkeziyetsiz yapısı kullanıcılarına birçok konuda güven vermektedir. Çünkü belirli bir blok içerisinde olan yapıya dış etken olarak zarar vermek isteyen olursa, tüm blok yapılarının içerisine girmek zorundadır. Bu da nerdeyse imkansız bir işlemdir. Bu sebeple yatırımcıların dikkatini yüksek oranda çekmeyi başarmış bir teknolojidir. Blockcahin yapısı itibariyle; kayıt sistemi, sıra sistemi ve dağıtık yapısı işlevlerine sahip olmak zorundadır.

Blockchain Dağıtık Yapısı Nedir?

Blockchain dağıtık ağ; aynı veri kayıtlarının, birbirleri ile iletişim içerisinde olan farklı bilgisayarlar içinde kayıt altına alınmasına verilen isimdir. Dağıtık yapıda, herhangi bir merkezi yönetici veya otorite yoktur. Ayrıca dağıtık yapı sayesinde manipülasyon ya da hile gibi saldırıların önüne çok rahat bir şekilde geçilmektedir.

Blockchain Kullanım Alanları Nelerdir?

Blockchain teknolojisi birçok farklı sektörde kullanılabilir niteliktedir. Bu teknolojinin kullanıldığı alanlar başlıca;

  • Kamu sektörü
  • Finans kurumları
  • Enerji sektörü
  • Bankalar 
  • Akıllı sözleşmeler
  • Para transferleri
  • Yatırım araçları
  • Sağlık kuruluşları
  • Noter işlemleri

Blockchain Avantajları Nelerdir?

Blockchain teknolojisi, öncelikle merkeziyetsiz bir sistem olduğu için manipüpasyona ve saldırılara açık olmama konusunda büyük avantaj sağlar. Ayrıca şeffaf yapısı sayesinde kullanıcılarına daha fazla güven vermektedir. Blockchain avantajları başlıca şunlardır;

  • Kullanıcılarına daha fazla güven vermektedir. Daha şeffaf bir yapıdadır
  • Siber saldırılar ve manipülasyonlar konusunda yüksek bir güvenlikli yapısı vardır
  • Daha fazla verimlilik sağlar
  • Kayıt tutma sistemleri güçlü bir altyapıya sahiptir
  • Hiçbir işleminiz değiştirilemez ve silinmez
  • İşlemlerinizde zamandan büyük oranda tasarruf edersiniz

Blockchain Teknolojisi Neden Önemlidir?

Genellikle iş aşamalarının doğru ve verimli bir biçimde yürümesi için bilginin en hızlı şekilde aktarımı yapılması gerekir. Tam bu nokta da blockchain teknolojisi sayesinde en hızlı şekilde veri aktarımı yapabilirsiniz. Blockchain sadece izni olan ağ üyelerinin erişim sağlayabileceği bir detferdir. Bunun yanı sıra sisteme erişimi olan üyelerin hiç biri bu verilerde değiştirme işmei yapamazlar. Blockchaini önemli kılan özellikler başlıca; şeffaf olması , güvenilir olması , verilerin değiştirilemez olması ve bağımsız olmasıdır.

Bloğumuzu beğendiyseniz NFT Nedir isimli yazımızı da okuyabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Blockchain Nedir?

Blockchain, şifreli işlem takibi yapabilmenize olanak tanıyan zincir şeklindeki, dağıtık veri tabanı sistemidir.

Blockchain Kullanım Alanları Nelerdir?

Bu teknolojinin kullanım alanları başlıca; finans sektörü, enerji sektörü, sağlık kuruluşları, bankalar ve noter işlemleridir.

Blockchain Amacı Nedir?

Blockchain’in amacı, çift kayıt problemlerini bağımsız bir şekilde, merkezi otoriteye ihtiyaç duymadan çözmektir. Ayrıca en güvenli para transferlerini de amaçlamaktadır.

Blockchain teknolojisi kişisel verilerimi nasıl korur?

Blockchain , mevcut verileri iki farklı açıdan korumaktadır. Kötü emelli kişiler tarafından çalınmayı ve verilerin üçüncü parti uygulamalara satılmasını.

Blockchain Avantajları Nelerdir?

Blockchain avantajları başlıca; güvenilir olması , daha verimli olması, yapılan işlemlerinin hiç birinin silinmemesi ve değiştirilmemesidir.

Blockchain Ağlarının Türleri Nelerdir?

Blockchain ağları türleri başlıca; genel blockchain ağları, özel blockchain ağları, izne tabi blockchain ağları ve konsorsiyum blockchainlerdir.

Yazar Ümran Bingöl
Author:
Ümran BİNGÖL, NetBT Dijital Dönüşüm ve Danışmanlık Hizmetleri bünyesinde Dijital Pazarlama çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca Finans sektöründe yer alan gelişmelerin resmi kaynaklardan yola çıkarak kullanıcılara ulaştırılması üzerine çalışmalar yürütmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir