Proforma Fatura Nedir? Nasıl Düzenlenir?

proforma fatura nedir nasıl düzenlenir

Proforma fatura nedir?” sorusu ticaret alanında hizmet veren firmalar açısından büyük önem taşır. Ticari hayatta sıklıkla karşılaşılan bir terim olan proforma fatura, geleceğe yönelik kesilen bir fatura türüdür. Proforma faturanın kanun açısından bakıldığında herhangi bir karşılığı yoktur. Çünkü proforma fatura karşılığında verilen herhangi bir mal veya hizmet yoktur.

Proforma Faturanın Amacı Nedir?

Proforma fatura nedir?” sorusu kadar “Proforma faturanın amacı nedir?” sorusu da sıklıkla sorulur. Amacı genellikle alış ve satış işlemleri hakkında bilgilendirici bir belge düzenlemektir. Genellikle tüketici, bir ürün satın almak istediği zaman ürünün tutarı, indirim bedeli ve katma değer vergisi hakkında bilgi sahibi olmak ister.

Alıcının öğrenmek istediği bilgiler, proforma fatura örneği sayesinde karşı tarafa aktarılır. Kısaca özetlemek gerekirse proforma faturanın esas amacı gerçekleşecek alışveriş hakkında alıcıya ön bilgi vermektir. Sadece bilgi vermek amacıyla düzenlendiği için fatura ile herhangi bir ücret alınmaz. Bunun yanı sıra ürün satışı da söz konusu değildir. Eğer alıcı şartları uygun bulup alışveriş yapmak isterse sonrasında yasal bir fatura düzenlenir.

Proforma Fatura En Sık Hangi İşlemlerde Kullanılır?

Ticaret alanındaki alım satım işlemlerinde sıklıkla proforma faturadan yararlanılır. Özellikle yüklü miktarda satış işleminin söz konusu olduğu zamanlarda örnek proforma fatura oluşturulması büyük avantaj sağlar. Böylelikle hem alıcı hem de satıcı kişi alışverişe dair bütün detayları görmüş olur. Her detayın önceden görülmesi, sonrasında yapılacak anlaşmaları sağlıklı hale getirir. Kimi bankalar herhangi bir ürün alınacağı zaman ödeme açısından kolaylık sağlanmak amacıyla kredi imkanı sunar. Örneğin, teknoloji mağazasından telefon alındığında anlaşmalı bankalar alıcıya kredi imkanı tanır. Ödeme tablosunun oluşturulması için de bankaya proforma fatura örneği Word dosyasında gönderilebilir.

Proforma Faturanın Özellikleri Nelerdir?

Proforma faturanın özellikleri yasal bir karşılığının bulunmaması ve satış işlemleri hakkında her türlü bilgiyi bünyesinde barındırmasıdır. Satışı yapılan ürün miktarı ve ürünlerin fiyatı faturanın içerisinde bulunur. Ticarette gerekli olan her durumda proforma fatura kesilip farklı alanlarda kullanılabilir.

Proforma Faturada Bulunması Gereken Bilgiler

Proforma faturanın her ne kadar yasal karşılığı bulunmasa da alıcının her detayı görebilmesi açısından kesilen faturada bazı bilgilerin bulunması gerekir. Genel olarak bir proforma fatura örneğinde yer alması gereken bilgiler ise şunlardır:

  • Alım satım işlemlerini yapan kişilerin ad soyad ve iletişim bilgileri
  • Proforma faturanın kesim tarihi
  • Satış işlemi gerçekleştirilecek olan mal ya da hizmetin bilgisi
  • Ürünlerin menşei bilgisi
  • Malların ne şekilde teslim edileceği
  • Toplam tutarın hangi şekilde ve tarihlerde ödeneceğinin bilgisi
  • Alıcıya verilecek olan ürünlerin birim fiyatı
  • Satışı yapılacak malların ağırlık bilgileri ve nitelikleri
  • Yapılan teklifin hangi tarihe kadar geçerli olduğu
  • Satıcının imzası

Bunların yanı sıra navlun ve sigorta prim tutarlarının da proforma fatura örneğinde bulunması gerekir. Kimi fatura türlerinde malların taşınma şekline de yer verilir. Aynı zamanda proforma faturada yer alan bu bilgiler sonrasında yasal faturada da kullanılır.

Proforma Fatura Nasıl Hazırlanır?

Proforma fatura örneği Excel ve farklı programlar üzerinden hazırlanabilir. Genellikle tablo ya da çizelge hazırlamak amacıyla kullanılan Excel üzerinden proforma fatura da kolaylıkla oluşturulabilir. Programda yer alan satır kısmına faturada yer alması gereken bilgileri yazıp sonrasında karşısını doldurmalısınız.

Excel programının formül yazma özelliğinden faydalanarak toplam bedel ve KDV hesaplamaları pratik bir şekilde yapılabilir. Tüm verileri programa girdiğiniz zaman proforma fatura otomatik olarak oluşturulur. Sonrasında faturanın çıktısı alınır ve satıcı kişi tarafından imzalanması gerekir.

Proforma Fatura Nerede Kullanılır?

Proforma fatura alım satım işlemlerinin yapıldığı her türlü alanda kullanılır. Çeşitli mal satışı ve ürün hizmeti veren şirketler sıklıkla proforma fatura düzenler. Şirketlerin sahip olduğu proforma fatura kartonu sayesinde fatura düzenlemek kolay hale gelir.

Proforma Fatura Ne Zaman Alınır?

Proforma fatura nasıl kesilir?” sorusu kadar “Proforma fatura ne zaman alınır?” sorusu da sorulur. Yasal karşılığı bulunmayan proforma fatura, herhangi bir ürün ya da hizmetin hakkında ön bilgi sahibi olmak istenildiği zamanlarda alınır.

Proforma Faturada Kaşe Bulunur Mu?

Proforma fatura, örnek bir satış sözleşmesi olma niteliği taşır. Bu yüzden proforma fatura örneğinde de satış yapan firmaya ait imza ve kaşe bulunması gerekir.

Fatura işlemlerinizde kolaylık sağlayan e-arşiv fatura ve e-fatura çözümlerimiz ile tanışmanızın tam vakti.

Sıkça Sorulan Sorular

Proforma Fatura ile Faturanın Farkı Nedir?

Faturanın yasal bir karşılığı bulunur ve satış işlemi gerçekleşmiştir. Proforma faturanın ise yasal bir karşılığı bulunmaz ve satış öncesinde bilgi verme amacı taşır.

Proforma Fatura Ne İçin Kullanılır?

Alıcıya satış işlemleri hakkında ön bir bilgi vermek amacıyla kullanılır. Kimi zaman bankadan kredi alabilmek için de proforma faturadan yararlanılır.

Proforma Fatura Kimlere Kesilir?

Herhangi bir firmadan ürün ya da hizmet satın almak isteyen kişilere proforma fatura kesilir.

 

İLETİŞİM

Çözüm ve hizmetlerimiz konusunda daha çok bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.​

BİZE ULAŞIN!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir