PSD2 ve Açık Bankacılık Dönemi Başlıyor

PSD2 ve Açık Bankacılık

Son günlerde sıkça duyulmaya başlayan PSD2 ve açık bankacılık beraberinde pek çok soru işaretini de getiriyor. Dijitalleşmenin etkisiyle değişen ve gelişen bu iki farklı kavramın online ticaretle ilişkisi olan herkesi etkiliyor. Hem alıcı hem de satıcıların ayrıntılarıyla öğrenmesi gereken PSD2 ve açık bankacılık hakkında merak edilen tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

PSD2 Nedir?

2016 yılında Avrupa ülkelerinde yürürlüğe giren PSD2bir başka deyişle PSD2 open banking ödeme hizmetleri direktifidir. Daha güvenilir, hızlı ve sorunsuz ödemeler için gerçekleştirilen bu sistem teknolojik gelişmelere uyum sürecini hızlandırır. Peki, genel olarak PSD2 nedir,kime ne fayda sağlar?

Türkçeye çevrildiğinde ödeme hizmetleri direktifi olarak karşımıza çıkan psd2 aslında psd1’in devamı niteliği taşır. Bu yönüyle bankalar, tüketiciler, elektronik para kuruluşları ve daha birçok alanı etkileyen kurallar bütününü oluşturur diyebiliriz. Güvenilir bir hizmet platformu yaratmak adına hazırlanan bu proje kişisel verilerin üçüncü parti kuruluşlarla kolayca paylaşılabilmesini içerir. Ancak burada amaç, kişinin daha iyi bir hizmet almasını sağlamaktır. Verilerin paylaşımı denildiğinde her ne kadar olumsuz bir durum oluşabileceği düşünülür. Fakat PSD2 ve açık bankacılık sistemi kişilerin izni olmayan hiçbir veriyi paylaşamaz. Doğal olarak kişiler kendi verileri üzerinde ciddi bir kontrole sahip olabilir.

PSD2 Ne İşe Yarar?

Open banking PSD2 güvenilir bilgi paylaşımı sistemi olarak bankalar, ödeme kuruluşları, tüketiciler ve diğer alakalı kurumlar arasındaki veri paylaşımını sağlar. Kişilerin kendi kontrolüne dayanan bu veri paylaşımları işlemlerin çok daha hızlı sürelerde halledilmesine zemin hazırlar.

Finans sektöründe devrimsel bir yenilik olarak kabul edilen PSD2 ve açık bankacılık her kişinin kullanımına uygundur. Sadece yatırımcılar değil tüketiciler için de büyük bir avantaj yaratan hizmet sistemi tüm verilerin ana kaynak üzerinden kontrolünü sağlar. Üçüncü parti kurumlarında erişim sağlayabildiği bu veriler kişilerin kendilerine uyan en ideal hizmeti almasının önünü açar.

PSD2’nin Avantajları ve Sunduğu Fırsatlar

PSD2 Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede son birkaç yılda hız kazanmaya başladı. Birçok işlemin dijital kaynaklar üzerinden kolayca yönetilebilmesi de elbette bu hıza katkı sağladı. Türkiye’de pek çok bankanın API sisteminden faydalanarak kullanabileceğiniz PSD2 genel olarak şu avantajları sunar:

  • Kolaylık, şeffaflık ve hız açısından oldukça faydalıdır.
  • Başta internet bankacılığı olmak üzere kullanılan pek çok finansal uygulamanın tek bir noktadan kontrol edilebilmesini sağlar.
  • Para gönderimleri, farklı hesaplardaki hareketler ve daha birçok işlemi aynı anda aynı noktadan izleyebilme olanağını sunar.
  • Finansal kaynak sağlayan kuruluşların bu uygulama sayesinde ihtiyaçlarınıza yönelik en iyi hizmeti sunmasını sağlar.
  • PSD2 API aracılığıyla bankaların sunduğu her türlü hizmete dilenilen anda ulaşabilme olanağı sunar.
  • Ödeme güvenliği seçeneklerinin artırılmasını sağlar.
  • Dijitalleşme çağında hızlı ve pratik olmanın yolunu aralar.
  • Yakın bir gelecekte kullanılmaya başlanacak psd3 için ön hazırlık oluşturur.

Birbirinden farklı avantajlarla her geçen gün kullanım oranı artan PSD2 ve açık bankacılık hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara Net BT Danışmanlık firmamızdan ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

PSD2 Ne Zaman Çıktı?

PSD2 hizmet çalışması 2014 yılında üzerinde çalışılmaya başlayan bir projedir. 2017 yılında tamamlanarak yürürlüğe girmiştir.

PSD2 Ne İşe Yarıyor?

PSD2, kişisel tüm verilerin bankacılık sistemi üzerinden finansal kuruluşlara iletilmesini sağlar. Öte yandan tüm bankacılık işlemlerinin tek elden yürütülmesini ve izlenebilmesine zemin hazırlar. Böylece ihtiyaca yönelik en doğru hizmete daha kısa sürelerde ulaşılabilir.

Açık Bankacılık Nedir?

Açık bankacılık yani open banking, PSD2 bankacılık sistemi sayesinde tüm kişisel verilerin finans kuruluşlarıyla paylaşılabilmesidir. Aynı zamanda farklı bankalarda yer alan tüm işlemlerin tek elde görüntülenip yönetilmesini sağlayan sistemdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir