Tevkifatlı Fatura Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Tevkifatlı fatura nedir

Muhasebe ve finans alanında çalışanları yakından ilgilendiren konulardan biri de tevkifat. Genel anlamıyla vergi kesintisi anlamına gelen kelime, yapılan işlemlerden sonra kesilecek faturalardaki verginin azaltılmasını hedefler. Böylelikle tevkifat yapılması sayesinde hizmet alan taraf, verginin tevfikatlı fatura tutarını ödeyerek daha ucuza hizmet alma imkanını yakalıyor.

Tevkifatlı fatura nedir? Nasıl hesaplanır?” gibi soruların yanıtlarını bilmek sizlere önünüze gelecek olası bir tevkifat teklifinde hazırlıklı olmanızı sağlamaktadır. Önemli detayları öğrendikten sonra normal fatura kesmekten hiçbir farkı bulunmayan tevkifatlı fatura işleme sürecini kolayca halletmiş olursunuz.

Tevkifat Nedir?

Tevkifatın kesinti anlamına geldiğine değinmiştik. Tevkifat kesintileri basit olsa da kafa karışıklığı yaratabilen işlemlerdendir. Bu faturalara uygulanan ve hizmeti alan ile hizmet veren arasındaki verginin bölüşülmesi ya da tevkifat oranınca kesilmesi anlamına gelmektedir.

Tevkifat çoğunlukla resmî kurumlar tarafından talep edildiği için özel sektörde iş akışı olan uzmanların çok karşılaştığı bir konu değildir. Ancak yine de fatura kesen her kişi ya da kurumların bilmesi gereken bir konudur. Tevkifat kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Çoğunlukla tevkifatlı fatura kesme ve tevkifatlı fatura işleme konularında karşımıza çıksa da iki türünü de bilmekte fayda var.

Gelir Vergisi Tevkifatı: Bakanlar kurulu tarafından düzenlenen bu vergi türü gelir türlerine göre kesintiyi konu almaktadır.

KDV Tevkifatı: Kanun tarafından belirlenen tevkifat oranının satıcının kestiği faturada uygulanması ve vergi dairesine bildirilmesini gerektiren tevkifat türüdür.

Tevkifatlar, her kuruluş tarafından uygulanmamaktadır. Bu nedenle kişiye özel kurumlar kendi istekleri doğrultusunda tevkifat oranı oluşturamazlar. Tevkifat uygulanacak hizmet kolları da belirli düzenlemelerle kısıtlanmıştır.

Kimler Tevkifatlı Fatura Kesebilir?

Fatura kesmek ticari hayatta varım demenin en yasal halidir. Üretim, alım satım yaptığınız bir hizmet kolundaysanız yasal ve takip edilebilir ticari varlığınız için fatura kesmek zorundasınız. Kurumunuzun denetlenmesi ve vergi ödemeleriniz için faturayla ilgili tüm işlemlerinizi eksiksiz tamamlamalısınız. Ayrıca tevkifatlı fatura kesimiyle ilgili herhangi bir sorun yaşamamak için ilgili kurumlar, fatura ödeme işlemleri ve tevkifat konuları hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir.

Tevfikat Yapabilecek Kurumlar

Tevfikat yapabilen bazı kurum ve kuruluşlar şunlardır:

  • Döner sermaye ile çalışan kurumlar
  • Bankalar
  • Kamu kurumu özelliği taşıyan meslek kuruluşları
  • Bu kapsam hakkı tanınan kuruluşlar

Tevfikatlı fatura kesmeden ya da talep etmeden önce karşılıklı olarak teyit edilmesi gerekmektedir. Karşı tarafın tevkifat teklifi olduğunda ve tevkifat uygulanmadığında süreçte sıkıntılar yaşanmaktadır. Bununla beraber alışveriş yaptığınız kurumların finans bölümleriyle görüşerek fatura ve ödemeye dair tüm detayları süreç başlamadan önce öğrenmeniz işi sorunsuz halletmenize yardımcı olur.

Tevkifat Konuları

Tevkifatlı faturalar her satış biriminde kesilmez. Mağazadan aldığınız kıyafet için kurumunuza özel tevkifat isteyemezsiniz. Vergide indirim gerektiren konular oldukça kısıtlıdır. Tevkifat uygulanabilecek bazı fatura maddeleri şunlardır:

  • Demirbaş, makine ve teçhizatlara ilişkin bakım ve tamir işlemleri
  • Mühendislik, mimarlık ve danışmanlık meslek kollarıyla yapılan alışverişler
  • Özel güvenlik hizmetleri ve yemek servisleri gibi birimler

Peki tevkifat oranı neye göre belirlenmektedir? Yani kişi sizden tevkifat talebinde bulunduğunda KDV oranının kaçını tutardan düşmelisiniz. Bu sorunun cevabı tevkifatı talep eden kurumda saklıdır. Kurum her sene kendine ait bir tevkifat oranı belirlemiştir sizler bunu karşı tarafa sorarak öğrenebilirsiniz.

Tevkifatlı Fatura Hesaplama

Günümüzde her fatura işlemi online platformlarda sağlanmaktadır. Fatura kesme ve işleme için özel olarak geliştirilen programlar sayesinde keseceğimiz fatura ayrıntılarına da karar verebilmekteyiz. Ayrıca hala daha elde kâğıt fatura kesen ve defter kaydıyla muhasebe tutan iş yerleri mevcuttur.

Faturanın e-fatura ya da kâğıt fatura olması tevkifat uygulanabilirliğini değiştirmemektedir. Yukarıda bahsettiğimiz birimler tamamlandığında talep edilen tevkifatlı fatura kesilebilir. Tevkifatlı fatura kesmek için kısmi oranı bilmemiz gerekmektedir. Tevkifat oranları %50, %70 ve %90 olarak belirlenebilmektedir.

Tevkifatlı fatura örneği verecek olursak aşağıdaki gibidir;

5600 ₺ değerindeki KDV hariç fatura kesmemiz gerekmektedir. Bu faturadaki hizmet koluna ait KDV oranı %18 olarak kabul edelim. Alıcının tevkifat teklifinin ise %70 olduğunu düşünelim. 5600 ₺ tutarındaki faturanın KDV’si 1.008 ₺’dir. Toplam fatura tutarı 6.608 ₺ olarak tamamlanır.

Tevkifat oranı %70 olduğunda ise faturanın yeni KDV’si 302,40 ₺ olarak belirlenmektedir. Güncel tevkifatlı haliyle fatura tutarı 5.902,60 olarak belirlenir.

NetBT e-Fatura Çözümü

Fatura kesme işlemlerinizde çoğu zaman hatalar ile karşılaşmanız mümkündür. Bu hataları en az seviyeye indirgemek için ve fatura kesme işlemlerinizi kolay bir şekilde yapmak için e-fatura çözümümüzden faydalanabilirsiniz. Dijital dönüşümün en önemli gelişmelerinden birisi olan e-Fatura programımızın size sağladığı avantajları başlıca şunlardır;

  • Fatura kesme işlemlerinizi hızlı ve pratik şekilde yaparsınız
  • Kargo maliyetlerini ortadan kaldırırsınız
  • Faturalarınızı müşterilerinize ışık hızında ulaştırırsınız

Ayrıca bloğumuzu beğendiyseniz Açık Fatura Nedir isimli bloğumuzu da okuyabilirsiniz. Çözüm ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çözüm ve hizmetlerimiz konusunda daha çok bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tevkifatlı Fatura Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tevkifatlı Fatura Nedir?

Öncelikle tevkifatın kelime anlamı kesintidir. Tevkifatlı fatura ise verginin alıcı taraf ve satıcı taraf ile paylaşılmasıdır. Tevkifatlı faturanın niteliği normal fatura ile eş değer niteliktedir.

Hangi Kurumlar Tevkifat Yapabilirler?

GİB yönetmeliklerine göre tevkifat yapabilecek kurumlar şunlardır; Katma bütçeye sahip idareler, belediyeler, il özel idareleri, döner sermaye ile yönetilen kurumlar, emekli ve yardım sandıkları, bankalar, organize sanayi bölgeleri ve İstanbul menkul kıymetler borsasında işleniyor olan firmalar kanuna göre tevkifat yapabilirler.

Tevkifat Uygulanabilecek İşlemler Nelerdir?

Bu işlem her hizmet veya üründe uygulanmamaktadır. Gelir vergisi kanunu 94.maddesi gereğince uygulanacak belirli işlemler mevcuttur. Tevkifat uygulanabilen işlemler şunlardır;
• Çevre ve temizlik hizmetleri
• Bakım ve onarım hizmetleri
• Yapı denetim hizmetleri
• Yemek servisi hizmeti

İLETİŞİM

Çözüm ve hizmetlerimiz konusunda daha çok bilgi ve teklif almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yazar Ümran Bingöl
Author:
Ümran BİNGÖL, NetBT Dijital Dönüşüm ve Danışmanlık Hizmetleri bünyesinde Dijital Pazarlama çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca Finans sektöründe yer alan gelişmelerin resmi kaynaklardan yola çıkarak kullanıcılara ulaştırılması üzerine çalışmalar yürütmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir