e-Defter Nedir?
e-Defter, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümleri gereğince tutulması zorunlu olan defterlerin bu sitede duyurulan format ve standartlara uygun biçimde elektronik dosya biçiminde hazırlanması, bastırılmaksızın kaydedilmesi, değişmezliğinin, bütünlüğünün ve kaynağının doğruluğunun garanti altına alınması ve ilgililer nezdinde ispat aracı olarak kullanılabilmesine imkan tanımayı hedefleyen hukuki ve teknik düzenlemeler bütünüdür.
e-Fatura sistemine geçen ilgili kurumların, e-defter uygulamasına Ocak 2015 itibarıyla geçmeleri zorunludur. Defter uygulaması, kurumların; Yevmiye Defteri, Yevmiye Defteri Beratı, Defter-i Kebir ve Defter-i Kebir Beratı dosyalarını GİB standartlarına uygun formatta hazırlar.
e-Defter sistemi SAP ile birlikte çalışabilmektedir. Tüm kayıtlarınızı muhasebe programına ihtiyaç duymadan güncel bir şekilde kaydetmenizi, filtrelemenizi sağlar. SAP bağlantısı sayesinde verileriniz her zaman güvende kalır. e-Defter sistemi kayıtlarınızı dijital ortamda düzenlemenize de olanak tanır.
e-Defterin Avantajları Nelerdir?
e-Defter sistemi , gelir idaresi başkanlığı yönetmeliği ile uyumlu ve mevzuat değişimleri doğrultusunda periyodik biçimde yenilenen yapısıyla , süreçlerinizin her zaman mevzuata uyumlu ve başarı ile gerçekleşmesini sağlar. Defter iş akışını tamamı ile dijital ortama taşıyan bu çözüm aracılığı ile baskı, kağıt ve arşivleme gibi maliyetlerde tasarruf gerçekleştirirsiniz. Ayrıca sürecin daha hızlı olması sebebi ile zaman ve iş gücü açısından da oldukça tasarruf sağlarsınız. Uzaktan yönetim ve erişim özelliği sayesinde, sisteme zamandan ve mekandan bağımsız erişiminiz vardır. Ayrıca bir diğer avantaj ise e-Defter başvuru oldukça kolaydır.
e-Defter Sistemi Özellikleri Nelerdir?
Daha düşük maliyet
Daha az kaynak kullanımı sağlar.
Yasal mevzuata uygun ve güncel bilgi akışı
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın standartlarına uygun olarak oluşturulan yapısı ile değişen mevzuata göre sürekli güncelle yapılır.
Yasal süreçlerin kolaylaşması
Gelir İdaresi Başkanlığı’na yapılacak tüm yasal bildirim süreçlerini kolaylaştırır.
Hata payını minimize etme
İş süreçlerinde performans artışı ve hata payının düşmesi sağlanır.
Kolay ve hızlı entegrasyon
SAP veya ERP sistemlerine kolayca ve hızlı bir şekilde entegre edilebilecek şekilde tasarlanmıştır.
Uyumlu dosya formatı
Defter verilerini dijital olarak, kendi orijinal formatıyla saklayabilme imkanı sunar.
Farklı dosya formatı oluşturma
Gelir İdaresi Başkanlığı standartlarına uygun formatta Yevmiye Defterleri, Yevmiye Defteri Beratı, Defter-i kebir ve Defter-i Kebir Beratı dosyaları hazırlanır.
Dosyalara kolay erişim
Arşivden berat, detay ve diğer dosyalara kolayca erişir ve görüntüler.
Kullanıcı Dostu
Kullanıcı dostu tasarım ve arayüz ile dosyaların kolayca hazırlanmasına yardımcı olur.
Tecrübeli ekip çalışması
Güvenli sistem yapısı ile anahtar teslim sunulur. Kurumsal tecrübe ve güvenilir ekip ile e-defter başvuru ve e-defter başvuru sorgulama süreçleriniz yönetilir.
e-Defter Başvurusu Nasıl Yapılır?
Elektronik mecralardan e-Defter başvurusu yapabilirsiniz, www.edefter.gov.tr adresindeki başvuru formunu eksiksiz olarak doldurduğunuz takdirde e-Defter başvurunuzu yapabilirsiniz.
e-Defter başvurusu yapmak için;
- http://www.edefter.gov.tr/edefterbasvuru.html adresine gidin.
- Sitede yer alan başvuru linkine tıklayınız.
- Burada sistemde istenilen tüm bilgileri eksiksiz olarak doldurunuz.
Başvurunun kabul görmesi sonucunda e-Defter oluşturma süreçleriniz için GİB uyumluluk onayı almış NetBT e-Defter sistemini tercih edebilirsiniz.
e-Defter başvurusundan sonra kullanmak için yerine getirmeniz gereken şartlar şu şekildedir;
- Türkiye standartlarına uygun arşivleme seçeneklerini seçtiğinizden emin olmalısınız,
- Mali mühür ya da zaman damgalarınızı eksiksiz olarak kullanmalısınız,
- E-Defet ile uyumlu bir yazılıma sahip olmanız gerekmektedir. Kullandığınız programları, entegrasyon sistemlerini e-Defter formatlarına göre en son güncellemeye uygun hale getirmelisiniz.
e-Defter Uygulaması Kimler İçin Zorunludur?
e-Defter sistemi kullanılması zorunlu olan bir sistemdir. Ancak kullanım zorunluluğu herkes için zorunlu olmamaktadır. Zorunlu olarak e-Defter kullanması gereken mükellefler şu şekildedir;
- Bağımsız denetime tabi olan kişi ve kurumlar,
- İnternet reklam hizmet sağlayıcıları,
- Yıllık 10 milyon TL üzeri satış yapmış olan kişiler/şirketler,
- Meyve/Sebze işleri ile uğraşmakta olan tüccar kişiler,
- Komisyoncular.
e-Defter Portal Sistemi İle Neler Yapılabilir?
GİB e-Defter portal sayfasına giriş yaparak e-defter konusundaki tüm işlemlerinizi çözüme kavuşturabilirsiniz. Bu işlemleri sıralayacak olursak başlıca şunlardır;
- e-Defter Saklama: GİB e-Defter portal sayfası üzerinden e-defter saklama programı ve e-defter saklama kılavuzuna kolay bir şekilde erişebilir ve indirebilirsiniz.
- e-Defter Görüntüleyici programı : e-Defterlerinizi görüntüleyebilmek ve doğrulamak için portal sayfası üzerinden 5 farklı versiyonda e-defter görüntüleyici indirebilirsiniz.
- e-Defter Başvuru: e-Defter başvuru işlemlerinizi de kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Son olarak e-defter beyan sistemi hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz defterbeyan.gov.tr sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
e-Defter Nedir?
e-Defter, Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunu sınırları içerisinde tutulması zorunlu olan defterlerin elektronik platformda hazırlanmasıdır.
e-Defter Standardı Nedir?
e-Defter Standardı; defterlerin elektronik ortamda hazırlanarak XML formatında bir dil kullanılarak hazırlanmasına ve uluslararası bir görünüme sahip olmasına denilmektedir.
e-Defter Sistemi SAP Entegre Kullanılabilir mi?
NetBT e-Defter uygulaması SAP entegrasyonu ile birlikte kullanılabilmektedir.
e-Deftere Geçmek Ne Kadar Sürer?
GİB’e başvuruda bulunduktan sonra sizin belirttiğiniz iletişim bilgisi ile geri dönüş sağlanır ve GİB size hangi zaman diliminde e-Defter oluşturacağınızın bilgisini verir.
e-Defter Beratı Nedir?
e-Defter Genel tebliği esaslarına göre , elektronik ortamda oluşturulan defterlerle ilgili olarak, GİB tarafından belirlenen standartlara uyumlu bilgileri içeren ve GİB mali mühür ile birlikte onaylanmış elektronik dosyadır.
e-Fatura Kullanıcısı Olmadan e-Defter Kullanıcısı Olabilir miyim?
1 Sıra No’lu e-Defter genel tebliğine göre e-defter uygulaması ön koşullarından e-Fatura mükellefi olma zorunluluğu kalkmıştır. Yani e-defter uygulamasından yaralanabilmeniz için e-fatura kullanıcısı olmanız gerekmez.