E-Dönüşüm İşbirliği

Ak Gıda Kadrosu

Ak Gıda’da öncelik; NetBT ile e-Dönüşüm odaklı işbirliğine devam etmek.

Yenilikçilik ve hızı sektör dinamikleri içinde ‘öncelik’ olarak tanımlayan Ak Gıda, etkin süreç yönetimi ve fonksiyonlar arasında kuvvetli iletişim sayesinde bu öncelikleri iş sonuçlarına yansıtıyor. Bu strateji ile elde edilen başarılar ise bilişim ve dijitalleşme adına yatırımlarda kesintisizlik anlamını taşıyor. 1996 yılında kurulan Ak Gıda, Türkiye’nin en kaliteli ve en lezzetli sütlerini işliyor. 6 üretim tesisinde günde 5 bin ton süt işleme kapasitesi ile bu alanda Türkiye’de lider konumda olan Ak Gıda’nın 2015 yılında Group Lactalis’e katılması ise BT yapısında yenilikleri gereklilik haline getirdi. Gelinen noktada İçim ve 8 alt markası ile Türkiye’de alanında büyümesine kesintisiz devam eden Ak Gıda, 2 yıllık çalışma ile Avrupa’nın en beğenilen peynir markası President’i de Türkiye’de üretmeye başladı.

Satın alma sonrasındaki süreçte, daha önce kullanılan ortak yapıdan çıkarken, ilerleyen süreçte kullanılacak altyapı ve uygulamaları da tasarlamak, bunu kurgulayacak ve yönetecek organizasyonu kurmak için detaylı planlama yapıldı. Sade, genişletilebilir bir mimari için NetBT ile çalışmalarını 2017 yılında planladıkları bilgisini veren Ak Gıda CIO’su Kutay Mutluer, e-Dönüşüm merkezli verimli işbirliğini şöyle anlattı:

“Biz tüm e-Dönüşüm projelerini NetBT ile birlikte gerçekleştirdik ve NetBT ile çalışmalara 2017 Mayıs’ında başladık. Planlarımızı yaparken önceliğimiz; üzerine yatırımlar yapılabilir, esnek bir uygulama mimarisi oluşturmak oldu. Bu yolda NetBT ile bağlarımız müşteri-tedarikçi ilişkisinden ziyade, yeni fikirleri paylaşmak odağında iş ortaklığı şeklinde ilerledi. Bu bakış açısıyla ilk etapta e-Fatura, e-Defter çözümleri, yapay zeka destekli fatura işleme merkezi uygulaması, kantar uygulaması, üretim mobil uygulamalarını planlayarak hayata geçirdik. Ardından e-Arşiv, e-Hesap özeti, e-Mutabakat çözümleri ve KEP çözümünü içeren yatırımlarımız 2018 sonunda tamamlandı. e-Dönüşüm adına NetBT ile verimli işbirliğini hayata geçirdik ve sürekliliği olan, kamunun yeni e-Dönüşüm adımları ile gelişen bir bağı ortaya koyduk. Yeni zorunluluklar kapsamındaki e-İrsaliye tarafında da planlarımız var.”

 

2020, kurumsal bazda dijital dönüşüm yılı!

Ak Gıda, NetBT ile hayata geçirdiği e-Dönüşüm odaklı projelerle öncelikle yasal düzenlemelere uyumu sağladı. Ayrıca, SAP ve diğer sistemlere entegre çözümler ile şirket çalışanları tek sistem üzerinden bütün işlerini yapabilir duruma geldi. NetBT’nin kullanıcı dostu uygulamaları ile yüksek kontrol ve iş verimliliği sağlandı. 2020 yılında tüm e-Dönüşüm uygulamalarının mobilden kullanılabilmesi ve onayların mobilden verilebilir olması öncelik. “Bu kapsamda kağıt kullanımını azaltarak, çevreye katkımızı daha da artıracağız” vurgusunu yapan Kutay Mutluer, şu bilgileri verdi:

“Veri toplama ağımıza yeni mobil ve IoT cihazlar ekleme planlarımız var. Yönetimimizle birlikte 2020 yılını ‘dijital dönüşüm’ yılı olarak belirledik. Bu kapsamda kurumsal uygulamalar, optimizasyon ve büyük veri tarafında çalışmalarımız devam ederken, Endüstri 4.0 ve bilgi güvenliği başlıklarında çalışmalarımız artacak. e-İrsaliye projesini devreye almak önceliğimiz. Yapay zeka destekli Fatura İşleme Merkezi uygulamasının mobil versiyonu ve OCR tabanlı kağıt faturaların sisteme entegre edilmesi tarafında da çalışmalarımız var. Kantar uygulamasının yeni versiyonunu beraber geliştiriyoruz. Üretim mobil uygulamalarının yeni versiyonunu 2020’de projelendireceğiz. NetBT ile çalışmalarımızı iki partner olarak yürütüyor, fikirleri ve yeni ihtiyaçları beraber değerlendiriyoruz. NetBT’nin danışmanlık yetkinliği ve Ak Gıda ekipleri ile uyumu ile başarılı projeler de ortaya konuluyor.”

e-Dönüşüm alanındaki yeni projeler ve geliştirmeler hakkında daha detaylı bilgi için e-Dönüşüm Sektörü yazımıza göz atın!

Dijitalleşmenin çalışma hayatına etkisi nelerdir?

Dijitalleşme işletmelerin işlerinin organizasyonunda, yeni fikirler geliştirmesinde, yeni kitlelere ulaşmasında ve en önemlisi müşterilerin yaşam kalitesini yükseltmekte büyük bir rol oynuyor.

Şirketler neden Dijital Dönüşüme ihtiyaç duyarlar?

Bu sorunun üç önemli nedeni vardır. Bunlar;
1- Teknolojik değişimlere ve gelişimlere ayak uydurmak,
2- Rekabette daha hızlı ve efektif iş yönetimi sağlamak,
3- Müşteri taleplerinin optimum seviyede karşılamak.

e-Dönüşüm için Dijital Dönüşüm danışmanlığına ihtiyaç var mıdır?

İşletmelerin yeni teknoloji ve yeni iş yapış modellerine adaptasyonunu sağlamak için uzman danışmanlardan hizmet almak oldukça önemlidir.

Yazar Ümran Bingöl
Author:
Ümran BİNGÖL, NetBT Dijital Dönüşüm ve Danışmanlık Hizmetleri bünyesinde Dijital Pazarlama çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca Finans sektöründe yer alan gelişmelerin resmi kaynaklardan yola çıkarak kullanıcılara ulaştırılması üzerine çalışmalar yürütmektedir.