Yapay Zeka Nedir?

Yapay Zeka Nedir?

İngilizcede Artificial Intelligence (AI) olarak bilinen Yapay Zeka insanlar tarafından yapılabilen şeylerin bilgisayarlar tarafından geliştirilmesi olarak tanımlayabiliriz. 1974-1980 yılları arasında Yapay Zeka teknolojisi hakkında yazılan olumsuz eleştiriler ile bu teknolojiye karşı ilgimiz oldukça azalmıştı. Fakat zamanla işlem gücü gözlenerek tekrar popüler olmaya başladı. Bu teknolojinin hayatımıza girmesi aslında her ne kadar olumsuz gözükse de bir çok yararının olduğu yadsınamaz. Önceden sadece gelecek teknolojilerden biri olarak gördüğümüz Yapay Zeka artık hayatımızın hemen hemen her alanında karşımıza çıkıyor.

Yapay Zeka Özellikleri Nelerdir?

Yapay Zeka teknolojisi iş birimlerine göre şekillenen ve aslında tüm birimlerde ortak bazı özelliklere sahip. Hız, verimlilik, yaşam kalitesini arttırma, müşteri deneyimini geliştirme bu teknolojinin sahip olduğu faydalardan sadece birkaçı. Kullanım alanlarına göre kendi içinde gruplara ayrılan Yapay Zeka teknolojisi her biri için farklı özelliklere sahip.

Yapay Dar Zeka (ANI)

Günümüzde kullanılan en yaygın yapay zeka alanıdır. İsminden de anlaşılacağı gibi dar bir alana hitap eder. Tek bir sorun veya görevi gerçekleştirmek için tasarlanmıştır. İnsan işlevine oldukça yakın olan bu teknoloji e-ticaret sitelerinde veya hava durumu tahminlerinde oldukça sık kullanılıyor.

Yapay Genel Zeka (AGI)

Yapay Genel Zeka kısaca binlerce dar yapay zekanın birbirleri ile iletişim kurmasına denir. İnsan zekasının muazzam olduğunu kanıtlayan bu teknoloji görüntü ve dil işleme, hesaplama işlevi gibi insan düzeyinde bilişsel işleve sahiptir.

Yapay Süper Zeka (ASI)

Yapay Süper Zeka’nın bilim kurguya girdiğini söylesek yanlış olmaz. Çünkü günümüzde her ne kadar fikir olarak geliştirilse de hayata henüz uyarlanmadı. Tamamen mantıksal olarak ilerleyen bu teknoloji tüm insan işlevlerini kapsıyor. Sınırların ötesinde dememizin sebebi bir nanosaniye kadar az bir sürede öğrenmesinden kaynaklanıyor. Bu kadar hızlı bir teknoloji önümüzde uzanan bir yolculuk ve gelecek için oluşturulan bir kavram olduğunu açıkca gösteriyor.

Gelecekte bizi neler bekliyor?

Yapay zekanın kullanım alanları genişledikçe teknolojiye karşı hayranlığımız artıyor. Dünyada birçok şirket yapay zeka ve makine öğreniminden gelen yeniliklere ayak uydurmaya çalışıyor. Yapay zeka çalışmaları sadece insan hayatını ve kurumun işleyişini etkilemiyor aynı zamanda big data, Internet of Things gibi teknolojiler için itici bir güç oluyor. Gelişimi göz önüne alındığında teknolojik yeniliklerin gelecekte de gündemimizde olacağını görüyoruz. Bu nedenle eğitimli ve profesyonel kadroya sahip firmalar için muazzam fırsatlar oluştururken sosyal ve yaşam kalitesi üzerinde de oldukça fazla bir etkiye sahip olacak.

Yapay Zeka Uygulamaları Nelerdir?

Ses Tanıma Özelliği: Bilgisayarların dış sesleri algılayabilmesi için mikrofon ve ses dijital frekanslar ile oluşturulmaktadır. Bu frekanslardan harfler veya kelimeler anlaşılabilmesi için sayılara dönüştürülür. Bu sayede yapay zeka sesi tanır, kavrar ve gerekli cevabı verir. Yapay zeka ses algılama özelliğine en uygun örnekler ise; siri , now ve echo’dur.

Öneri Sistemleri: Kullanıcıların seçeneklerini önceki veriler analiz edilerek tahmin eden kapsamlı web uygulamalarına öneri sistemleri denilmektedir. Aynı zamanda tavsiye sistemleri olarak da bilinen bu sistemler müzikten tutunda e-ticaret sitelerine kadar birçok alanda kullanılırlar. Örneğin Spotify uygulamasında dinlediğiniz tarzda şarkılar analiz edilip sizlerin önerisine sunulmaktadır. Ya da e-ticaret sitelerinde alışveriş yaparken size özel öneriler yapılmaktadır. Bu sistemin amacı hem kişiselleştirilmiş bir hizmet sunmak hem de daha kaliteli bir müşteri deneyimidir. Amazon firmasının gelirlerinin %35’inin öneri sistemi sayesinde geldiğini düşünürsek, yapay zekanın en büyük örneklerinden birisi olduğunu anlayabiliriz.

Lisans İşleme: Kullancılar ve bilgisayarlar etkileşimlerini en yüksek seviyeye çıkarmak için ya da farklı dilde konuşan kişilerin iletişimini oluşturmak için çözüm yaratır. Bir diğer adıyla doğal dil işleme olan lisans işlemeye örnek olarak Google, Yandex , Siri ve Google Asistan verilmektedir.

Müşteri Hizmetleri: Yapay zeka teknolojisi müşteri hizmetleri konusunda da oldukça iyi seviyededir. Çevrimiçi konuşma robotları, satış danışmanlarının yerini alabiliyor. Tıpkı satış danışmanları gibi beden önerileri veriyor ve müşterilerin sorunlarına çözüm getirebiliyor. Buna örnek verecek olursak Facebook Messenger’daki sanal asistan ve sesli asistanlar olabilir.

Yapay Zeka Alanındaki Çalışmalarımız

NetBT olarak makine öğrenmesi, derin öğrenme, görüntü işleme gibi teknolojiler kullanarak müşterilerimize hız ve kolaylığın yanı sıra zaman kazandırmayı hedef ediniyoruz. SAP veya diğer ERP sistemler ile tam entegre kullanılan Yapay Zeka tabanlı programlar ile otomatik muhasebeştirme yaparak muhasebe birimlerinde iş verimliliğini arttırmayı hedef ediniyoruz. Ayrıca NetBT Ar-Ge ekibinin titiz çalışmaları sonucunda geliştirilen Fatura İşleme MerkeziPersonel Masraf Sistemi gibi müşteri odaklı çözümleri ile en iyi kullanıcı deneyimini sunuyoruz.

Yapay Zeka ne zaman ortaya çıktı?

1956 yılında ortaya çıkan Yapay Zeka kavramı John McCarty tarafından isimlendirilmiştir.

Yapay Zeka teknolojisi hangi alanlarda kullanılır?

Özellikle finans alanında çok sık kullanıldığı görülse de Yapay Zeka aslında tüm sektörlerde ihtiyaca göre kullanılabilir.

Yapay Zeka nasıl çalışır? 

Yapay zeka temelde makine öğrenmesi prensiplerine bağlı olarak çalışmaktadır. İşlenen algoritmaların hayata geçirilmesi ve derin öğrenme aşamaları Yapay zeka uygulamalarında önemli bir yerdedir.

Yapay Zeka insan zekasını geçecek mi?

Yapay zeka programları kullanım amaçlarına göre faydalı ya da zararlı olarak hayatımıza yansıyabilir. Bu amaçlar göz önünde bulundurularak insan zekasını geçebileceğini ya da geçemeyeceğini söylemek doğru olmayacaktır.

Şirketlerinizde Yapay Zekayı nasıl kullanabilirsiniz?

Şirketlerinizde yapa zeka kullanmak, süreçleri ve iş takiplerini otomatik bir hale getirmek anlamına gelecektir. Personel takibi, süreçlerin otomatik bir şekilde işleme alınması ise size hem maddi hem de zaman açısından olumlu kazanımlar sağlayacaktır. Sizler de projelerinizde yapay zeka kullanımını daha aktif hale getirmek istiyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yapay Zeka Türleri Nelerdir?
Yapay zeka türleri başlıca; reaktif makineler, sınırlı hafıza, zihin teorisi ve öz farkındalık olmak üzere 4 ayrı türde incelenmektedir.

Yapay Zeka Hangi Alanlarda Kullanılır?
Yapay zeka birçok sektörde talep görmektedir. Sağlık hizmetleri, parekende, imalat ve bankacılık gibi önemli sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Yapay Zeka Avantajları Nelerdir?
Yapay zeka avantajları başlıca; daha güçlü iletişim, süreklilik, daha yüksek seviyede otomasyon, hızlı ve doğru kararlar ve daha ilgili önerilerdir.

Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka, makinelerin öğrenme ve problem çözme gibi karmaşık ve insana özgü bilişsel işlevleri taklit etme becerisidir.

Yazar Ümran Bingöl
Author:
Ümran BİNGÖL, NetBT Dijital Dönüşüm ve Danışmanlık Hizmetleri bünyesinde Dijital Pazarlama çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca Finans sektöründe yer alan gelişmelerin resmi kaynaklardan yola çıkarak kullanıcılara ulaştırılması üzerine çalışmalar yürütmektedir.
Chat Icon