Mali Mühür Nedir? Nasıl Başvurulur?

Mali mühür

Mali Mühür Nedir?

Mali mühür, e-fatura ve diğer resmi belgelerin bütünlüğünü, kaynağını ve içeriğini garanti altına alıyor. Böylelikle de mali mühür, bu belgelerin elektronik ortamdan ilgililere iletimi ve elektronik ortamda saklanması esnasında güvenliğini ve gizliliğini sağlayan bir elektronik kaşe olarak belirtiliyor. Bu mühür, USB cihazı görünümünde olup kurumsal bir e-İmza çeşidi olarak tanımlanıyor.

Mali Mühür nedir? Mali mühür elektronik ortamda e-Fatura, e-Arşiv Fatura gibi resmi belgelerin saklanmasını, güvenliğini sağlayan elektronik bir kaşedir. Elektronik İmza olarak da kullanılan Mali Mühür USB görünümündedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı e-Fatura mükelleflerine Mali Mühür kullanımını zorunlu tutmuştur. Mali Mühür firmanın unvanına tanımlıdır ve bu yüzden firmanın unvanında herhangi bir değişiklikte kullanım dışı olmaktadır. Yenilenen her unvan için firmanın yeni bir mali mühür başvurusunda bulunması gerekmektedir.

Mali Mühür Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mali Mühür Tübitak tarafından sağlanmaktadır. Tübitak Kamu Sertifikasyon Merkezi bünyesinde başvuru yapılarak süreç başlatılır. Başvuru formunu https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go adresinden kolayca indirilebiliyor. Başvuru tamamlandıktan sonra Kamu SM Vakıflar Kurum Ödemeleri sayfasından ziyaret edilir ve Banka Şubeleri, İnternet Şube ve Mobil Şube > Vergi Kimlik Numarası adımları takip edilir. İşlem adımları takibi sonrası başvuru bir hafta içerisinde Mali Mühür firmanıza iletilir. Başvuru detaylarına ayrıca https://www.kamusm.gov.tr/ adresini ziyaret ediniz.

Mali Mühür İle İlgili Önemli Bilgiler

  • e-Dönüşüm ürünlerinden olan e-Fatura mali mühür kullanımında oldukça büyük bir rol oynuyor.
  • Mali mühür yalnızca firmanın belirlediği yetkililer tarafından kullanılabilir.
  • Mali mühür ile e-İmza arasındaki fark e-İmza kişiye verilirken mali mühür firmaya verilir.
  • Firmada mali mühür kullanan kişiler değişir ise en kısa zamanda ilgili birimlere bildirilmesi gerekir.
  • Mali mühür başvurusu sonrasında e-Fatura ve e-Defter başvuruları yapılmaktadır.

Mali Mühür Kullanımı

e-İmza ile birlikte veya yerine kullanılan Mali Mühür özellikle sözleşme süreçlerinde oldukça önemli bir rol oynuyor. NetBT olarak geliştirdiğimiz e-Sözleşme çözümümüz ile ticari anlaşma yapmak istediğiniz müşterileriniz, bayileriniz ya da şubeleriniz için online olarak muhattaba Mali Mühür + e-İmza ile sözleşmelerinizin güvenli bir şekilde imzalanmasına imkan veriyoruz. e-Sözleşme veya e-İmza çözümlerimiz ile Mali Mühür kullanım süreçlerinizi kolaylaştırmak için bizimle iletişime geçin.

e-Sözleşme ve e-İmza çözümlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Mali Mühür güvenli mi?

Belgelerin elektronik ortamda saklanmasını sağlayan Mali Mühür aynı zamanda belgelerin güvenliğini de sağlıyor. Bu yüzden güvenli bir elektronik kaşedir.

Mali Mühür kullanımı zorunlu mu?

e-Fatura kullanmak isteyen tüzel kişilerin mali mühür alması zorunludur.

Yazar Ümran Bingöl
Author:
Ümran BİNGÖL, NetBT Dijital Dönüşüm ve Danışmanlık Hizmetleri bünyesinde Dijital Pazarlama çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca Finans sektöründe yer alan gelişmelerin resmi kaynaklardan yola çıkarak kullanıcılara ulaştırılması üzerine çalışmalar yürütmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir